לימודי ארץ ישראל עוסקים במגוון רחב של נושאים הקשורים לעבר, להווה ולעתיד של ארץ ישראל. תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל מקנה היכרות מעמיקה עם ההיסטוריה, המאפיינים הפיזיים, האוכלוסיות השונות בארץ ישראל, וייחודה האנושי לאורך ההיסטוריה.
תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל - מידע כללי
ארץ ישראל יושבת ב"טבורו של העולם" ולאורך ההיסטוריה תרבויות שונות השאירו בה את חותמן. תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל מאפשר להכיר ולהבין את הכוחות והגורמים שהשפיעו על האזור לאורך השנים, על מנת לפתח הבנה מעמיקה ורב תחומית, אשר אינה אפשרית בלימודי חוגים אחרים. באמצעות הבנה ייחודית זו, בוגרי לימודי תואר ראשון רוכשים כלים מחקריים לניתוח סוגיות עכשוויות, תוך שימוש בידע תיאורטי ומעשי המתבסס על הכרת העבר והשלכותיו על ימינו אנו.
ללמוד תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל - למי מתאימים הלימודים?
תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל מומלץ במיוחד למי שמקצועו בתחום התיירות, דוגמת מדריכי טיולים או מורי דרך. מוסדות אקדמיים רבים אף מציעים לבוגרי קורס מורי דרך הכרה ופטור מקורסים מסויימים, דבר המקצר את משך הלימודים הנדרש על מנת לזכות בתעודת בוגר תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל. אוכלוסיה נוספת המשתלבת בלימודי ארץ ישראל לתואר ראשון הינה עובדי הוראה, וסטודנטים רבים מוסיפים ללימודי תואר הראשון גם לימודי תעודת הוראה, המאפשרת להשתלב כמורים במשרד החינוך. כן מתאימים הלימודים לכל מי שמעוניינים במידע מעמיק ובגילוי כל סודותיה של ארץ ישראל.
לימודי ארץ ישראל לתואר ראשון - מה רצוי לבדוק לפני שנרשמים?
לימודי ארץ ישראל לתואר ראשון מוצעים כיום במגוון רחב של מוסדות אקדמיים, ומומלץ לבדוק בקפידה את עדכנות תוכנית הלימודים, איכות צוות המרצים והסגל האקדמי, וכמובן את יוקרת התעודה המתקבלת. גורמים נוספים שכדאי לבדוק הם מיקום גיאוגרפי ונגישות, גובה שכר הלימוד ומלגות שונות המוצעות לסטודנטים, מידת הליווי והתמיכה הניתנים לסטודנטים במהלך לימודי ארץ ישראל, תנאי קבלה, ושעות הלימודים. מכללות רבות מציעות לימודי ארץ ישראל לתואר ראשון במסלול לימודי ערב, המאפשר גם לאנשים עובדים לרכוש השכלה אקדמית, אך יש לוודא זאת טרם ההרשמה.
BA בלימודי ארץ ישראל - תכנית הלימודים
תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל נוגע לתחומים רבים, ובהם לימודי היסטוריה, לימודי גיאוגרפיה, לימודי ארכיאולוגיה, לימודי בלשנות, לימודי ספרות, לימודי סוציולוגיה, לימודי אנתרופולוגיה, לימודי מקרא, לימודי היסטוריה של עם ישראל, לימודי מזרח תיכון, לימודי יהדות ומחשבת ישראל ועוד. ניתן ללמוד לימודי ארץ ישראל במתכונת דו חוגית המשלבת כל אחד ממסלולי לימוד אלו, או לבחור בלימודי תואר ראשון רב תחומי במדעי היהדות (לימודי ארץ ישראל), תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל בשילוב עם תעודת הוראה, תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל, תואר ראשון בלימודי ישראל במזה"ת - מדע המדינה, ועוד. אפשרויות נוספות הן לימודי תעודה בתחום, המאפשרות להתמחות בתחומים ספציפיים דוגמת רוח, יהדות ותרבות בא"י או ידיעת הארץ.
תוכנית לימודי ארץ ישראל לתואר ראשון עשירה ומרתקת, ומקיפה קשת רחבה של נושאים. גיאומורפולוגיה, ארכיאולוגיה, לימודי ארץ ישראל בעת העתיקה, בימי הביניים ובעת החדשה, היסטוריה, מדע המדינה, מקרא, טופוגרפיה וקריאת מפה, תרבות וחברה בארץ ישראל, משנה ותלמוד, ארץ ישראל בתיאורי נוסעים, האישה בישוב היהודי, בתי כנסת קדומים בארץ ישראל, חבלי הארץ, גיאוגרפיה ארץ ישראלית, והיישוב היהודי בארץ ישראל בתקופות שונות הם רק חלק מהנושאים הנסקרים במהלך תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל.
חלק מרכזי של לימודי ארץ ישראל לתואר ראשון כולל יציאה לשטח וסיורים בכל חלקי הארץ, בהדרכת מיטב המרצים. סיורים אלו מאפשרים להכיר מיד ראשונה את הגורמים האנושיים השונים הנמצאים בארץ, ולהבין את קשרי הגומלין המורכבים בין המגזרים באוכלוסייה. בין השאר, נערכים סיורים לירושלים ועין חמד, דגניה והכנרת, מעיין עין פרת, הר הזיתים, מבני וגני הבהאים בחיפה, הר יללת התנים, מחנה הפליטים בעתלית, מרחביה, ניצנה, אילת, ים המלח, נחל אלון, ולארכיון הציוני.
ללמוד BA בלימודי א"י - מה עושים בסיום התואר?
לימודי ארץ ישראל לתואר ראשון אינם מקנים מקצוע פרקטי. עם זאת, מקומות עבודה רבים דורשים כיום תואר ראשון לפחות, ומסלול זה משלב בין עניין ואתגר עם תנאי קבלה ורמת קושי לימודי נמוכים יחסית. לאחר סיום לימודי תואר ראשון בלימודי ארץ ישראל ניתן להמשיך ללימודי תואר ראשון בתיירות ומלונאות, קורס הדרכת טיולים ומורי דרך, או השלמת לימודי תעודת הוראה, המאפשרים להשתלב במערכת החינוך הפורמאלית והבלתי פורמאלית. אפשרות נוספת היא להישאר באקדמיה ולהמשיך לתואר שני בלימודי ארץ ישראל או תואר שני בהיסטוריה, כאשר נקודות הזכות שנצברו במהלך לימודי התואר הראשון יזקפו לזכות הסטודנט, ויקצרו את משך הזמן הדרוש ללימודי תואר נוסף.
האוניברסיטה העברית בירושלים
אוניברסיטת חיפה
אוניברסיטת תל אביב
אוניברסיטת בר אילן