כימיה הינה המדע שחוקר את התכונות, ההרכב והמבנה של החומרים, ולימודי תואר ראשון בכימיה עוסקים בשינויים ובתגובות הכימיות המתחוללות כתוצאה מפעולות שונות. כימיה משמשת לייצור מוצרים חדשים לתעשייה, על ידי פעולות שמשנות את ההרכב הכימי, ולימודי כימיה לתואר ראשון מאפשרים להשתלב בתעשייה ובהיי טק במגוון תפקידים מבוקשים.
לימודי תואר ראשון בכימיה - מידע כללי
לימודי כימיה לתואר ראשון זוכים כיום לביקוש רב במיוחד, בשל ההתפתחות המהירה של התעשייה הכימית. הכימאי מפיק חומרים חדשים ואיכותיים מחומרים בעלי ערך כלכלי נמוך, יכולת חשובה מאוד למפעלים תעשייתיים. התעשייה הכימית בישראל היא מהמובילות בעולם, הודות לטכנולוגיות ייחודיות ושימוש בחומרי גלם מקומיים לייצוא לשוק הבינלאומי.
ללמוד תואר ראשון בכימיה - מגוון התמחויות מרתקות
במהלך לימודי תואר ראשון בכימיה ניתן לבחור בין מגוון התמחויות, בהתאם להעדפות האישיות וכמובן על פי הביקוש בשוק התעסוקה. ביוכימיה חוקרת את החומרים הנמצאים באורגניזמים ואילו כימיה אורגנית חוקרת את החומרים האורגניים. כימיה אנליטית מנתחת חומרים שונים, ובודקת הרכבם הכימי והמבנה שלהם. לעומת זאת, כימיה פיזיקאלית חוקרת את האנרגיה הקשורה למערכות כימיות בקנה מידה מקרו ממולקולארי ותת-מולקולארי. תחום חדש הוא לימדו טכנולוגיות סביבתיות לתואר ראשון, המפותחות במטרה למנוע זיהום סביבתי, זיהום אוויר, זיהום מקורות מים וזיהום יבשה ועוד.
לימודי כימיה לתואר ראשון - מסלולי הלימוד
לימודי כימיה לתואר B.Sc מוסמך במדעים בהנדסת כימיה אורכים ארבע שנים, לעומת לימודים לתואר B.A בכימיה האורכים שלוש שנים. לימודים לתואר B.A אפשריים או כמסלול חד חוגי, או במסגרת של מסלול דו חוגי, המאפשר שילוב של לימודי חוג נוסף. שילובים נפוצים מתקיימים עם לימודי מדעי המחשב, לימודי ביואינפורמטיקה, לימודי ביולוגיה, לימודי פיסיקה ועוד. רבים בוחרים לשלב לימודי תעודת הוראה, אשר מאריכים את הלימודים בשנה אולם מאפשר להשתלב במערכת החינוך בתפקידי הוראה מגוונים.
ללמוד כימיה לתואר ראשון - מה לבדוק לפני שבוחרים מוסד לימודם?
לימודי תואר ראשון בכימיה מוצעים במגוון רחב של מוסדות אקדמיים, אולם חשוב לבדוק את מידת העדכנות של חומר הלימוד, כמו גם את מסלולי הההתמחות המוצעים בכל מכללה. גורמים חשובים נוספים הם מספר שעות העבודה המעשית במעבדה, איכות הסגל האקדמי ויוקרת התואר, מיקום גיאוגרפי, תנאי הקבלה, ושכר הלימוד והמלגות המוצעות לסטודנט במהלך לימודי כימיה לתואר ראשון.
לימודי כימיה - תואר ראשון - נושאי הלימוד
לימודי כימיה לתואר ראשון כוללים, כמו כל מקצוע במדעים מדויקים, כמות נכבדת של מתמטיקה ושאר קורסים ריאליים. מי שאינו בעל מחשבה ריאלית ותשומת לב לפרטים, יתקשה מאוד להצליח בלימודי כימיה לתואר ראשון. מלבד פיסיקה ומדעי המחשב, ישנם קורסים רבים בנושא כימיה. כימיה כללית, אנליטית, פיסיקאלית, קוואנטית, ביוכימיה, אורגנית ואי-אורגנית, הם רק ההתחלה בלימודי כימיה. לימודי התואר הראשון מציעים תחומי התמחויות שונים, וביניהם הנדסת תהליך, חומרים בהנדסה כימית, מדעי ההנדסה, טכנולוגיות סביבתיות, הנדסת מערכות תהליכים, כימיה ביו פיסית, טכנולוגיות מיקרו וננו, וכימיה כללית. לימודי כימיה לתואר ראשון משלבים גם התנסות מעשית במעבדה, ולימודי מחקר ברמה בסיסית.
ללמוד תואר ראשון בכימיה - אפשרויות התעסוקה וההתפתחות המקצועית
לאחר סיום לימודי תואר ראשון בכימיה ניתן להשתלב במגוון רחב של מקצועות, מחברות סטארט אפ שונות, דרך תעשיית הדלק, החקלאות וחומרי הדלק, ועד מכוני מחקר רפואיים ומעבדות המנטרות את איכות הסביבה. תחום המתפתח במהירות רבה הינו תעשיית התרופות, וישנו ביקוש רב לאנשי מקצוע איכותיים ומיומנים. ניתן להשתלב בפיתוח תרופות, ייצור מכשירי רפואה, ועוד.
לימודי כימיה לתואר ראשון הם רק ההתחלה, כמובן, וכדי להתפתח מבחינה מקצועית מומלץ להמשיך ללימודי תואר שני בכימיה, תואר שני בהנדסה כימית, או מדעי טבע נוספים. כמובן שניתן ללמוד תחומים אחרים לחלוטין, כמו משפטים או מנהל עסקים, ובמקרה זה לימודי התואר הראשון יזקפו לזכותו של הסטודנט, ויקצרו את משך הזמן הדרוש ללימודי תואר נוסף. מסלול נוסף העומד בפני בוגרי תואר ראשון בכימיה, כאמור, הוא מסלול הסבת אקדמאים להוראה, המאפשר להשתלב במערכת החינוך בתור מורים למדעים.
הטכניון: מכון טכנולוגי לישראל
אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע
האוניברסיטה העברית בירושלים
אוניברסיטת חיפה
אוניברסיטת תל אביב
מכון וייצמן למדע
אוניברסיטת בר אילן
האוניברסיטה הפתוחה