עריכה לשונית הינה תחום מרתק ומאתגר, העוסק בהשבחת הצורה והסגנון של דברים הרואים לאור. לימודי תעודת העשרה בעריכה לשונית מסייעים בהכשרה כוח אדם מיומן ואיכותי, ועוסקים במגוון רחב של נושאים.
קורס עריכה לשונית - מידע כללי
על כל טקסט לעבור עריכה לשונית, אפילו אם הוא נכתב בידי הסופרים הגדולים והחשובים ביותר. בעוד שהסופרים והעיתונאים הם אלה שהוגים את הדמויות ואת העלילה המרתקת, תפקידו של העורך הלשוני הוא לעבור על הטקסט לפני הפרסום, לארגן אתו, לסדר מבחינה תחבירית, ללטש את הסגנון, לתקן טעויות או ניסוחים בעייתיים, לתקן את העברית בטקסט ועוד.
בעבר עריכה לשונית הייתה נחוצה רק בעיתונות או במאמרים, אך כיום התפתח המקצוע אל עבר תחומים חדשים. באינטרנט יש צורך בעריכה לשונית מסוג אחר, בכדי להתאים את התכנים למנועי החיפוש השונים ולעשות אופטימיזיה של התוכן. עריכה לשונית של ספרים ושירה מהווה סוג נוסף של עבודה, מאחר שנוצר קשר ארוך טווח ואישי בין הכותב לעורך הלשוני, שלעתים אף משפיע על התוכן והעלילה של הספר המוגמר.
לימודי תעודת העשרה בעריכה לשונית מוצעים כיום במגוון רחב של מכללות, ואורכים בין שנה לשנתיים, תלוי במסלול ההתמחות. מומלץ לבדוק את רמת המרצים ואיכות ההוראה, מידת ההתנסות המעשית, מהם נושאי הלימוד, האם המכללה מסייעת במציאת עבודה, ועוד. גורמים נוספים שכדאי לבדוק הם מיקום גיאוגרפי ונגישות, וכמובן גובה שכר הלימוד והאם לימודי קורס עריכה לשונית אפשריים על חשבון הפיקדון הצבאי. קורס מתחילים בלימודי עריכה לשונית אינו דורש ידע מקדים, אך לימודי קורסים מתקדמים עריכה לשונית דורשים בדרך כלל ידע קודם וניסיון מעשי בתחום. ישנם קורסים ייחודיים ללימודי עריכה ספרותית, עריכת כתבי מדע, עריכה עיתונאית, עריכה מנהלית, עריכת תרגום, ולימודי תואר שני בתחום.
לימודי עריכה לשונית - תכנית הלימודים
תוכנית לימודי תעודת העשרה בעריכה לשונית עשירה ומרתקת, וכוללת ידע ממגוון רחב של תחומי עניין. נושאים דוגמת דרכי ארגון המילון, כללי העברית התקנית, קולוקאציות, טקסטים מן המקורות, העדפת מונחים לועזיים, ציטוטים, טעויות לשון, שאילת מילים, חקר השיח של העברית החדשה, אי-חפיפה משלבית, הערות שוליים, הכרעה בין משלבים, מעתקים סמאנטיים, סדר מילים משובש, כללי התעתיק לעברית, רבדים לשוניים, הפניות ביבליוגרפיות ואטימולוגיה מהווים רק חלק מתוכנית לימודי תעודת העשרה בעריכה לשונית.
חלק מרזי בלימודי תעודת העשרה בעריכה לשונית הוא התנסות מעשית, הכוללת סדנאות תרגול בעריכה עיתונאית, עריכה ספרותית, עריכת תרגום ועוד. נוסף לכך, נערכים מפגשים עם אנשי מקצוע מתחום העריכה, דוגמת עורכים ומתרגמים. הסטודנטים נדרשים גם לתרגול עריכה לשונית, ומאוחר יותר עבודה זו תשמש ככרטיס ביקור מקצועי ותאפשר השתלבות בשוק העבודה.
ללמוד להיות עורך לשוני - מה עושים בסיום הלימודים?
עם סיום לימודי תעודת העשרה בעריכה לשונית הבוגרים זכאים לתעודת גמר מטעם המכללה בה למדו, בהתאם למסלול ההתמחות. רבים בתחום בוחרים לעבוד בעריכה לשונית בצורה עצמאית, וניתן להשתלב בהוצאות לאור של ירחונים, ספרים, עיתונים ושבועונים. עם זאת, תחום העריכה הלשונית הוא רחב ידיים, ולמי שרוצה להתקדם מבחינה אישית ומקצועית מומלץ להמשיך ללימודים מתקדמים דוגמת תואר ראשון בעריכה לשונית, לימודי תרגום, לימודי ספרות, לימודי שפות זרות - דוגמת צרפתית או גרמנית, ועוד.