פסיכולוגיה הינו ענף מרתק במדעי החברה, אשר חוקר את המתחולל בנבכי הנפש האנושית. לימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון נחשבים למבוקשים במיוחד, מאחר והם חלק מתהליך ההכשרה הנחוץ על מנת לעסוק בפסיכותרפיה. פסיכולוגיה משתייכת לתחום לימודי מדעי החברה, ובתורת שכזו חוקרת את המתחולל בתוך נפש מבחינה גלויה וסמויה גם יחד. לימודי פסיכולוגיה, או תורת הנפש, לתואר ראשון מיועדים לשם הקניית כלים מקצועיים מעשיים לשם תיאור ההתנהגות של האדם במצב נתון, הסבר מדוע האדם פועל בצורה מסוימת, חיזוי פעילות עתידית, ובקרה המאפשרת שינוי והשפעה על ההתנהגות של האדם. לעומת זאת, לימודי סוציולוגיה לתואר ראשון חוקרים את ההתנהגות האנושית כחלק ממכלול בחברה. לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה הינם רב תחומיים ומתפרשים על פני מגוון רחב של נושאים. פסיכולוגיה פיזיולוגית, סטטיסטיקה לפסיכולוגים, שיטות ודרכי מחקר בפסיכולוגיה, מבוא לתורת האישיות, פסיכולוגיה חברתית, תפישה חושית, למידה וזיכרון, התאבדות ומניעתה, פסיכולוגיה התפתחותית של המבוגר והזקן, יחסים בינאישיים, תפישת פרצופים ועוד הם רק חלק מקורסי המבואות של לימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון.
מכללות מובילות ללימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה:
המכללה האקדמית תל חי
מכללת רמת גן - המחלקה לפסיכולוגיה
המרכז ללימודים אקדמיים
המכללה האקדמית נתניה
המכללה האקדמית גליל מערבי
המכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן
המכללה האקדמית עמק יזרעאל
המרכז האקדמי פרס - מדעי ההתנהגות
לימודי תואר ראשון BA בפסיכולוגיה - מידע כללי
לימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון יוצאים מתוך נקודת הנחה כי התנהגות האדם איננה מקרית אלא נובעת מתוך מערכת של חוקים חברתיים ואישיים, ומשום כך היא ניתנת למחקר וחיזוי. במהלך לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה הסטודנטים מכירים בצורה מעמיקה מערכות חוקים אלו, תוך התאמה לתרבות הייחודית של כל מטופל, על מנת לחזות במידה מסוימת את ההתנהגות העתידית. בדרך זו ניתן לטפל ולסייע במגוון רחב של בעיות ומצוקות, בהתאם למסלול ההתמחות הייחודי של כל פסיכולוג. חשוב לציין כי על מנת לזכות בתואר פסיכולוג יש לעבור מסלול הכשרה ארוך ומפרך, אשר לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה הם רק ההתחלה שלו.
כיום ישנו מבחר רחב של מוסדות אקדמיים המציעים לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה, אך בשל הביקוש הרב ישנם תנאי קבלה גבוהים בדרך כלל. מתעניינים בלימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה אשר אינם עומדים בחלק או בכל דרישות הקבלה יכולים להשתלב בלימודי מכינה קדם אקדמית אשר מקבילה לתעודת בגרות. אפשרות נוספת היא שיפור בגרויות או לימודי הכנה לפסיכומטרי, ובשל התחרות העזה על מקומות פנויים במסלולים ללימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון מומלץ להעזר במכוני הכנה יעודיים. חשוב לציין כי לימודי תואר שני בפסיכולוגיה זוכים לביקוש רב, ועל כן גם למסלול זה יש תנאי קבלה גבוהים.
לימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון מוצעים במסלול דו חוגי, או כמסלול חד חוגי. חשוב לציין כי התחלת לימודי התואר היא למסלול דו חוגי, ורק אלו בעלי ציונים גבוהים מספיק יכולים לעבור ללימודי פסיכולוגיה במסלול חד חוגי. ישנו מגוון רחב של תחומי לימוד אשר ניתן לשלב עם לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה, ובהם לימודי כלכלה ופסיכולוגיה, לימודי סוציולוגיה ופסיכולוגיה, לימודי פסיכולוגיה ומדעי המדינה, לימודי סוציולוגיה, לימודי תיירות ומלונאות, לימודי אנתרופולוגיה, לימודי מגדר, לימודי כלכלה וסוציולוגיה, לימודי חינוך, לימודי פילוסופיה, לימודי מדעי הטבע ועוד. אפשרות נוספת היא לימודי תעודת הוראה, המאפשרים להשתלב במערכת החינוך במגוון תפקידים.
ללמוד לתואר ראשון בפסיכולוגיה - תכנית הלימודים
תוכנית לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה עשירה ומרתקת, ומאפשרת לסטודנט להיחשף לתיאוריה ולמחקר בתחומים השונים של התחום. הוא מכיר את שאלות היסוד של הפסיכולוגיה, את המושגים הבסיסיים בתחום, מכיר את הכלים המדעיים של המקצוע, ואף מתנסה במחקר ובטיפול. עם זאת, לימודי התואר הראשון נועדו כדי להעניק לסטודנטים הכשרה תיאורטית בלבד, ולא מעשית. מי שרוצה לעסוק בפסיכולוגיה קלינית, כלומר להיות בעל רישיון לטפל ולייעץ בתחומי הפסיכולוגיה השונים, חייב ללמוד גם לתואר שני.
במהלך השנים המתקדמות של לימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון, הסטודנטים נחשפים לנושאים מרתקים בהתאם לתחום ההתמחות. ניתן לבחור בין לימודי פסיכולוגיה אבנורמלית, פסיכולוגיה של חינוך, פסיכולוגיה קוגנטיבית, תורת המבחנים, תיאוריות באישיות, כישורים פסיכולוגיים בארגון, פסיכולוגיה ופרסומות, קבלת החלטות, כישורים פסיכולוגיים טיפוליים, פסיכולוגיה ניהולית, קוגניציות חברתיות, או לימודי פסיכולוגיה של צרכנות. בנוסף, תוכנית הלימודים מתעדכנת ללא הרף בהתאם לחידושים האחרונים במחקר במדעי החברה ובפסיכולוגיה בפרט.
לימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון - מגוון התמחויות מרתקות
פסיכולוגיה הינה תחום נרחב ידיים, ומשום כך נהוג לחלק אותה להתמחויות משנה. פסיכולוגיה קלינית עוסקת באבחון, טיפול ובמתן סיוע לבעיות מגוונות, דוגמת קשיים אישיים, בעיות התנהגותיות וממצוקות נפשיות, התמכרות לסמים, קונפליקטים בזוגיות ובמשפחה ועוד. פסיכולוגיה ארגונית תעסוקתית מתמקדת בייעוץ, תכנון ויישום בארגונים וחברות, פסיכולוגיה תעשייתית תעסוקתית, שיקום תעסוקתי, הנדסת אנוש ועוד. לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה חינוכית חוקרים את תחום מערכת החינוך ובתי הספר, ובכלל זה סיוע לתלמידים עם קשיי הסתגלות רגשית התנהגותית, הדרכת הורים, התערבות טיפולית ברמת הפרט וברמת המשפחה ועוד.
תחומי המחקר של פסיכולוגיה התפתחותית כוללים מחקר של הקשר בין האדם לסביבה, הבנת שנות ילדותו של האדם, הקשר בין האדם לבין הציוד והמכשור הסובב אותו, ובכלל זה הבנת האדם והאתגרים העומדים בפניו לאורך כל חייו. תחום נוסף הוא לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה שיקומית, העוסקים באבחון וטיפול באנשים בעלי נכויות ומגבלות גופניות, שכליות, חברתיות, נפשיות וכוי.
ללמוד פסיכולוגיה לתואר ראשון BA - תחילתה של קריירה מרתקת
בוגרי תואר ראשון בפסיכולוגיה אומנם לא יכולים לעסוק בטיפול וייעוץ קליני, אך פתוחות בפניהם אפשרויות תעסוקה לא מעטות. לאחר לימודי פסיכולוגיה ניתן לעבוד כיועצים בחברות השמה, חברות כוח אדם, או במחלקת משאבי אנוש. אפשרות נוספת היא ייעוץ לעמותות ועסקים חברתיים הנותנים סיוע נפשי. ניתן גם לעבוד כמטפלים ומדריכים לא מקצועיים בבתי חולים לחולי נפש ומוסדות שיקומיים.
לאלה המעוניינים לעבוד בפסיכולוגיה קלינית, לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה הם בהכרח תחילת הדרך האקדמית, אך יש כאלה הנשארים באקדמיה וממשיכים לתארים אחרים. לימודי פסיכולוגיה מאפשרים הסבה מהירה ללימודי תואר שני בעבודה סוציאלית ולימודי תואר שני בייעוץ חינוכי, או לימודי תעודה למקצועות הטיפול השונים דוגמת לימודי הנחיית קבוצות, לימודי ביבליותרפיה ולימודי פסיכודרמה. כמו כן, רבים ממשיכים, כמובן, ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה.