רכיבה טיפולית הינה תחום חדש ומרתק, המסייעת לטיפול באנשים עם מגוון סוגי בעיות, פיזיות ורגשיות גם יחד. לימודי רכיבה טיפולית משלבים בין ידע תיאורטי ועבודה מעשית, ומקנים אפשרות לטיפול בדרך ייחודית ומאתגרת.
קורס רכיבה טיפולית - מידע כללי
עקרונות הרכיבה הטיפולית נובעים מהיכולת הייחודית של סוסים, כאשר בנוסף למגע פיזי עם בעל החיים המטופל זוכה לחוויה מיוחדת במינה על גבו של הסוס. שילוב זה הופך את הסוס למכשיר עזר רב עוצמה, ולימודי רכיבה טיפולית מכשירים את המטפל להשתמש ביכולותיו של הסוס בצורה הטובה ביותר, על מנת לטפל באנשים בעלי מגוון רחב של מוגבלויות. רכיבה טיפולית מסייעת לאנשים בעלי בעיות תקשורת, תסמונות נוירולוגיות שונות, פיגור שכלי, פגועי הלם קרב, ליקויי קשב וריכוז, נפגעי תאונות דרכים, היפראקטיביות, בעיות התנהגות, וביטחון עצמי נמוך.
לימודי רכיבה טיפולית - קהל היעד ותנאי הקבלה
על מנת לעסוק ברכיבה טיפולית יש צורך ברקע מוכח ברכיבה, ומי שאינם מדריכי רכיבה מוסמכים יעברו מבחני רכיבה על מנת לבדוק את התאמתם. אישור רפואי הוא תנאי הכרחי נוסף ללימודי רכיבה טיפולית, בשל הפן הפיזי של העבודה. בנוסף לתנאים אלה יש לעבור ראיון אישי, ללא עבר פלילי, מעל גיל 21, וכמו בכל תחום, גם בלימודי רכיבה טיפולית המלצות מאנשי מקצוע בתחום הרכיבה או הטיפול יהוו יתרון. בנוסף לכך, לקורסים מתקדמים בנושאי רכיבה טיפולית יהיו לעתים דרישות קדם ספציפיות נוספות.
ללמוד רכיבה טיפולית - מה לבדוק לפני שנרשמים?
כיום ניתן ללמוד רכיבה טיפולית במספר רחב של מכללות בישראל, כאשר הלימודים אורכים כשנה. מומלץ לבדוק את רמת הסגל האקדמי ואת איכות המרצים, המצב הפיזי של חדרי הלימוד והציוד המקצועי, מידת התרגול במהלך הלימודים, וכן את היחס לסטודנטים. פרמטרים נוספים לבדיקה הם מיקום גיאוגרפי ונגישות, וכמובן גובה שכר הלימוד ומלגות שונות המוצעות לסטודנטים.
קורס הכשרת מטפלים ברכיבה על סוסים - תכנית הלימודים
תוכנית לימודי רכיבה טיפולית הינה עשירה ומגוונת, ומשלבת בין תחומי ידע רבים. ראשית, נלמדים העקרונות והנהלים של רכיבה טיפולית למטופלים בעלי מוגבלויות שונות, ונערכת היכרות עם סוגי הלקויות השונים. לאחר מכן, לימודי רכיבה טיפולית עוסקים בקשר גוף נפש ברכיבה, אנטומיה של גוף האדם, וטרינריה, טיפול בסוס, פסיכולוגיה, פרזול, תנועת הסוס, ועוד.
לימודי רכיבה טיפולית כוללים גם התנסות מעשית, וניתן דגש רב על הבנת הקשר בין האדם לסוס, מול הרכיבה, אימון הסוסים, תכנון שיעורים, ריפוי בעיסוק, תקשורת נכונה עם סוסים, הרוכב האינדיבידואלי ורכיבה כצוות, טיפול וטרינרי בסוסים ומחלות קלות, פיתוח והערכת מתקן רכיבה, הפסיכולוגיה של הסוס, שימוש נכון בציוד ואביזרים לסוס, לימודי עזרה ראשונה, ספורט נכים, אימון סוס לרכיבה טיפולית, הכרת תפקידם של מובילים ועוזרים, והוצאת חניכים לרכיבת שטח.
לימודי הכשרת מדריכי רכיבה טיפולית - אפשרויות התעסוקה
לאחר סיום לימודי רכיבה טיפולית, הבוגרים זכאים לתעודת גמר מטעם המכללה בה למדו, ולתעודה נוספת באם היה גם מסלול התמחות. תחום הרכיבה הטיפולית התפתח מאוד בשנים האחרונות, וקיים ביקוש רב לאנשי מקצוע איכותיים ומיומנים בתחום זה. ניתן להשתלב בעבודה בחוות טיפוליות, ורבים בוחרים לפתוח עסק פרטי ולעבוד כעצמאיים. בשל האופי הייחודי של התחום, מומלץ לשלב גם לימודי פסיכותרפיה או לימודי מקצועות טיפוליים נוספים כגון פסיכודרמה, טיפול באמנות או ביבליותרפיה, על מנת לרכוש כלים טיפוליים נוספים.