הנדסאי אלקטרוניקה הוא מקצוע המבוקש מאד בשוק העבודה, במיוחד בעידן המודרני, שבו תופשים המכשירים האלקטרוניים מקום מרכזי בחיינו. לימודי הנדסאי אלקטורניקה נועדו להקנות לבוגריהם מיומנויות טכניות מתקדמות לצד רקע תיאורטי נרחב, ולפתוח בפניהם קשת עשירה של אפשרויות תעסוקה מאתגרות. הנדסאי אלקטרוניקה הינו תחום עיסוק מרתק, המשלב בין לימודי תיאוריה מעמיקים לצד הקניית כלים מעשיים מתקדמים. תחומי העיסוק של בוגרי לימודי הנדסאי אלקטרוניקה הינם מגוונים, וכוללים תכנון, תפעול ופיתוח של מערכות אלקטרוניות שונות, כגון: תקשורת סלולרית ותקשורת לווינית, המאפשרות לנו לשמור על קשר עם אנשים במקומות שונים בעולם; מכשור רפואי, הנעזר בטכנולוגיות מתקדמות לשם שיפור יעילות השימוש; אלקטרוניקה ברכבים, המבטיחה בטיחות וביצועים; וכן טכנולוגיות המחשב השונות, המאפשרות לאתר ולעבד נתונים שונים ומגוונים.
הנדסת אלקטרוניקה נוגעת בתחומים רבים וזו הסיבה שלימודי הנדסאי אלקטרוניקה הינם מגוונים וכוללים מקצועות מתחומי ידע רבים. כל הנדסאי אלקטרוניקה נדרש ללמוד, בין היתר, חשמל, פיזיקה, ביוכימיה, עיבוד אותות, אלקטרוניקה ספרתית, אנגלית טכנית, כימיה, שפות מחשב, תקשורת מחשבים, הדמיה ממוחשבת, מעבדות חשמל, מתמטיקה, בקרה, מיקרו מחשבים, ומערכות ספרתיות. בנוסף לכל אלה, כל סטודנט נדרש להגיש פרויקט גמר מעשי, במהלך לימודי השנה האחרונה של הנדסאי אלקטרוניקה. יש לציין, כי למרות הדמיון בתכניות הלימוד של מוסדות הלימוד השונים המציעים לימודי הנדסאי אלקטרוניקה, הללו אינן זהות ואחידות לחלוטין.
לימודי הנדסאי אלקטרוניקה - מסלולי הלימודים המוצעים
לימודי הנדסאי אלקטרוניקה מוצעים בקשת רחבה של מוסדות לימוד להנדסאים, ובמגוון רחב של מסלולי התמחות. הללו כוללים לימודי הנדסאי מיכשור רפואי, הנדסאי תוכנה אלקטרוניקה מחשבים, הנדסת אלקטרוניקה - מגמת משנה תקשורת נתונים, הנדסאי אלקטרוניקה בהתמחות מחשבים, הנדסת אלקטרוניקה - מגמת משנה תקשורת, הנדסת אלקטרוניקה - מגמת משנה מחשוב ובקרה והנדסת אלקטרוניקה- מגמת משנה אלקטרו-אופטיקה.
בנוסף למסלולים אלה, ישנם מסלולים רבים של לימודי תואר ראשון בהנדסת אלקטרוניקה וכמובן גם תואר שני בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה. חשוב לציין כי אלקטרוניקה היא תחום דינאמי ותוסס, אשר מתעדכן ללא הרף, ומומלץ לבחור את מסלול הלימודים בהתאם לביקוש במשק.
קורס הנדסאי אלקטרוניקה - מה כדאי לברר לפני ההרשמה?
בעת ההחלטה באיזה מוסד אקדמי לבחור ללימודי הנדסאי אלקטרוניקה, מומלץ לבדוק את רמת סגל ההוראה, וכן את יוקרת הדיפלומה המתקבלת. גורמים נוספים שכדאי לבדוק בעת חיפוש לימודים הם תוכנית הלימודים ומידת העדכנות שלה, מיקום גיאוגרפי ונגישות, מידת הליווי והתמיכה הניתנים לסטודנטים במהלך לימודי הנדסאי אלקטרוניקה, גובה שכר הלימוד והמלגות המוצעות לסטודנטים, וכן מידת הסיוע בהשמה לאחר סיום הלימודים. חשוב לציין כי כיום ישנו מסלול לימודי ערב, המאפשר גם לאנשים עובדים לרכוש השכלה מקצועית ולהרחיב את אפשרויות התעסוקה. מומלץ לבדוק האם מכללות להנדסה מציעות הכוונה תעסוקתית, ובחלק מהמקרים אף ישנה התחייבות לסיוע בשילוב בעבודה.
לימודי הכשרת הנדסאי אלקטרוניקה - תכנית הלימודים
בנוסף לתחומי הידע המשותפים לכלל לומדי הנדסאי אלקטרוניקה, ניתן ללמוד קורסים מנושאים שונים, בהתאם למסלול ההתמחות. תקשורת אלקטרו אופטית, רשתות מהירות ומיתוג, תקשורת אנלוגית, פיזיולוגיה, מדעי הרפואה, אלקטרוניקה תקבילית, לייזר, רשתות תקשורת נתונים, פיזיקה, אנטנות ותג"מ, פרמקולוגיה, מכשור רפואי, אלקטרו אופטיקה, תקשורת סלולארית ולוויינים, מדידות, פרוטוקולים וארכיטקטורות רשת, תוכנה וחומרה, מיקרוגלים ואנטנות, ומגוון מקצועות קליניים הם חלק מהאפשרויות העומדות בפני סטודנטים ללימודי הנדסאי אלקטרוניקה.
לימודים לתואר הנדסאי אלקטרוניקה - אפשרויות התעסוקה
מי שסיים בהצלחה את לימודי הנדסאי אלקטרוניקה זכאי לדיפלומת הנדסאי מטעם מוסד הלימודים, מה"ט, ומשרד החינוך. דיפלומה זו מאפשרת להירשם בפנקס ההנדסאים והטכנאים ולהשתלב במגוון תפקידים ואפשרויות עבודה. הנדסאי יכול לעבוד בדברים רבים, ולעיתים תפקידו אף יהיה מקביל לזה של מהנדס מבחינת תפקיד ואחריות. ניתן לעבוד בתפקידי מפתח בפיתוח, ייצור, שירות ותחזוקה של מערכות אלקטרוניות שונות, במגזר הפרטי והציבורי, או בחברות גדולות. אפשרות נוספת היא פתיחת עסק עצמאי, ולעבוד לבד או עם מספר שותפים.
לימודי הנדסאי אלקטרוניקה - לימודי המשך
לימודי הנדסאי אלקטרוניקה הם רק ההתחלה, ומומלץ למי שרוצה להתפתח בתחום להמשיך ללימודים מתקדמים. ניתן לקחת קורסים והשתלמויות קצרים בנושאים שונים, או ללמוד לתארים מתקדמים בתחום הנדסה, או לימודי תואר הנדסאי אלקטרוניקה מחשבים ותוכנה, הנדסאי חשמל, לימודי טכנאי אלקטרוניקה, ואחרים. בכל מקרה, לימודי ההנדסאי ייזקפו לזכותו של הסטודנט, ויקצרו את משך הזמן הדרוש לשם לימודי תואר נוסף.