השלמת בגרויות נחוצה על מנת לשפר את ציון הסכם, אשר הכרחי בכדי להתקבל למסלולי לימוד מבוקשים. לימודי השלמת בגרויות מוצעים במגוון רחב של מכוני הכנה לבגרות, ומאפשרים לכל אדם לרכוש השכלה אקדמית ולהשתלב במעגל העבודה.
השלמת בגרויות נחוצה במיוחד עבור מסלולי לימוד המציבים תנאי קבלה גבוהים, דוגמת לימודי משפטים לתואר ראשון או לימודי הנדסה. כל מוסד אקדמי מציב דרישות קבלה אחרות, אשר משתנות בין מסלולי הלימודים, בין ההתמחויות השונות, ולעתים אף משנה לשנה. עם זאת, בדרך כלל תנאי קבלה מורכבים משקלול של ציון בגרות יחד עם ציון הפסיכומטרי. חשוב לציין כי גם במוסדות אקדמיים אשר אינם דורשים ציונים גבוהים, תעודת בגרות מלאה עדיין מהווה תנאי הכרחי של לימודי תואר ראשון או תעודה בכל מוסדות הלימוד בישראל, חוץ מהאוניברסיטה הפתוחה. משום כך, רבים בוחרים בשיפור או השלמת בגרויות.
לימודי השלמת בגרויות מסייעים לשפר את הציון אשר התקבל בבחינות, אשר עבור רבים אינו משקף את היכולות האמיתיות. בחינות הבגרות מתקיימות בזמן לימודי בית הספר התיכון, תקופה בה רבים אינם מייחסים את החשיבות הראויה ללימודים אקדמיים. בפני מתעניינים בלימודי תואר ראשון או לימודי הנדסאי אשר תעודת הבגרות שלהם איננה עומדת בתנאי הקבלה, עומדות מספר אפשרויות. האפשרות הראשונה היא כמובן לימודי הכנה לבגרות בצורה עצמאית, אך דבר זה מתברר לא פעם כקשה ומורכב, במיוחד במקצועות קשים ומאתגרים מדעי המחשב או ביולוגיה. אפשרות נוספת היא היעזרות במכוני הכנה לבגרות, לשם השלמה או שיפור של בגרויות ספציפיות, אשר אורכים בדרך כלל ארבעה חודשים, ובמהלכם התלמידים לומדים את כל החומר הדרוש לבחינת הבגרות, בהתאם למיקוד של משרד החינוך לאותה שנה.
חשוב לציין כי למקצועות בהיקף של 4 או 5 יחידות לימוד ניתן בונוס בשקלול הסופי, המעלה במידה רבה את ממוצע הנקודות הכולל. בשל כך, לעתים יותר משתלם, מבחינת ההשקעה הדרושה על מנת לקבל את הבונוס, להתחיל ללמוד נושא חדש ברמה של 5 יח"ל, דוגמת גיאוגרפיה או מדעי החברה, ולא לשפר מקצוע קיים מרמה של 4 יח"ל לרמה של 5 יח"ל. בכל מקרה, מומלץ לבדוק את תוכן הלימודים המדויק, מאחר ונושאי המיקוד בכל מקצוע משתנים מעת לעת, על פי החלטת משרד החינוך.
על מנת לקבל זכאות לתעודת בגרות, יש להיבחן ולקבל ציון של מעל 55 נקודות בשבעה מקצועות חובה, כאשר לפחות מקצוע אחד בהיקף של 5 יחידות לימוד, ומינימום של 20 יחידות לימוד בכל המקצועות. מקצועות החובה כוללים בגרות במתמטיקה בהיקף של 3 יחידות לימוד לפחות, אנגלית בהיקף של 3 יחידות לימוד לפחות, תנ"ך, ספרות או מחשבת ישראל, לשון והבעה עברית, היסטוריה ואזרחות. רבים בוחרים כמקצוע מורחב את אחד ממקצועות החובה, ובכך עונים על שתי חובות במקצוע אחד.
מסלול נוסף המאפשר לשפר את תעודת הבגרות הוא מכינה קדם אקדמית, אשר מוצעת במגוון מוסדות אקדמיים. כיום ישנו היצע רחב של מכינות, ובכלל זה מכינה לבגרות, כמו גם מכינה טכנולוגית וקדם הנדסית, מכינה לאמנות ועיצוב, מכינות ייעודיות במגוון תחומים, מכינה לבני 30+, מכינה ללקויי למידה, מכינה לעולים חדשים ויוצאי אתיופיה, ועוד. מכינה קדם אקדמית מאפשרת לא רק לשפר את הבגרויות, אלא גם להכיר את צורת הלימודים האקדמית הייחודית. חשוב לציין כי ישנם מכוני הכנה לבגרות המציעים לימודי ערב, המאפשרים גם לאנשים עובדים להגשים את החלום להשתלב בלימודים גבוהים. בנוסף לשעות הלימוד, כדאי לבדוק גם את מידת הניסיון של המורים בהגשה לבגרות, וכמובן את גובה שכר הלימוד.