כיום תנאי הקבלה ללימודים אקדמיים כוללים שקלול של הציונים בתעודת הבגרות, וכן ציון של בחינת הפסיכומטרי. בשל חשיבותה הרבה של הבחינה הפסיכומטרית, ישנו מבחר רחב של קורסי הכנה במגוון המכללות ומכוני ההכנה השונים לפסיכומטרי.
קורס פסיכומטרי במסגרת בית הספר התיכון
קורס פסיכומטרי במסגרת מכינה קדם אקדמית
קורס פסיכומטרי פרמיום (הקורסים המקיפים ביותר)
חשיבותה הרבה של הבחינה הפסיכומטרית נובעת ממשקלה הרב בשקלול הסופי של ציון הסכם של כל מועמד ללימודים אקדמיים. ישנם תחומי לימוד בהם יש צורך לציון גבוה במיוחד בכדי להתקבל, דוגמת לימודי רפואה או לימודי הנדסה, ואפילו נקודה אחת במבחן הפסיכומטרי יכולה לקבוע את ההבדל בין סטודנט שמצליח להתקבל למי שנשאר בחוץ. מאחר ולהתכוננות יעילה למבחן הפסיכומטרי יש השפעה רבה על התוצאה הסופית, מומלץ להיעזר בקורס הכנה מקצועי של מכון הכנה לפסיכומטרי.
המבחן הפסיכומטרי נועד בכדי לבדוק בצורה אקדמית ומדויקת את יכולתו של הנבחן בשלושה תחומים, והם חשיבה מילולית, אנגלית וחשיבה כמותית. הבחינה הפסיכומטרית בודקת יכולות אשר אינן קשורות להשכלתו הקודמת של הנבחן, אלא משמשות ככלי לנבא את המידה בה הסטודנט יעמוד בדרישות האקדמיות הנחוצות. בשל הצורה המיוחדת של הבחינה הפסיכומטרית, היא מהווה כלי המאפשר לדרג את כל המועמדים ללימודי תואר אקדמי בסולם הערכה אחיד ואובייקטיבי, ואיננה מושפעת מגורמים סובייקטיביים באותה מידה כמו בחינות בגרות.
הציון הסופי של כל תלמיד במבחני הבגרות יכול להיות מושפע מגורמים רבים אשר אינם קשורים במישרין ליכולותיו האקדמיות, ובניגוד לכך ישנו מתאם גבוה בין הצלחה במבחן הפסיכומטרי והצלחה בלימודים אקדמיים. משום שישנם חוגים בהם הביקוש עולה בהרבה על ההיצע, מוסדות הלימוד השונים נדרשים להפעיל מערכת סינון על מנת לקבוע איזה סטודנטים יצליחו בלימודיהם ואילו סטודנטים לא יעמדו בדרישות האקדמיות. הציון המתקבל ממבחן הפסיכומטרי, בשקלול עם ציוני הבגרות, משמש לשם סינון ראשוני וקובע איזה סטודנט יתקבל לחוג המבוקש, ומי ייאלץ ללמוד תחומים אחרים עם תנאי קבלה קלים יותר.
יתרונה הגדול של הבחינה הפסיכומטרית נעוץ בכך שהיא מאפשרת גם לסטודנטים בעלי תעודת בגרות נמוכה להתקבל לתחומי לימוד מבוקשים, בתנאי שהציגו ציון מספק במבחן. בנוסף, המבחן הפסיכומטרי מתורגם לכמה שפות ולכן מאפשר גם לנבחנים אשר עברית אינה שפת אימם להבחן בצורה אחידה לשאר הנבחנים. גם לסטודנטים בעלי לקויות למידה ישנן התאמות מיוחדות, דוגמת שימוש במחשבון, תוספת זמן, הפסקות בין פרקי הבחינה, ועוד.
אורך הבחינה הפסיכומטרית הוא בסך הכול מאתים דקות, שהן כשלוש שעות ועשרים דקות, המורכבות משמונה חלקים שאורך כל אחד מהוא הוא עשרים וחמש דקות. כאמור, השאלות הן בסגנון בחינה אמריקאית בהן צריך לבחור תשובה אחת נכונה מתוך ארבע, ולכן גם אם לא יודעים את התשובה הנכונה מומלץ לנחש. בכל תחום השאלות מסודרות ברמת קושי עולה כאשר השאלה הראשונה היא הקלה ביותר, אך בשאלות בהבנת הנקרא השאלות מסודרות על פי סדר הופעת הנושאים בקטע הרלוונטי.