ישראל היא מדינה שבה בעיית המחסור במים ידועה מזה זמן רב. במשך שנים התפתחה במדינתנו תעשיית המים העוסקת בייצור של מגוון מוצרים לשימוש בתחומים הרבים של סקטור המים, ביניהם: הולכה, השקייה, בקרה, טיפול באיכות המים, טיפול בשפכים, מחזור מים, התפלת מים וכו'. הנדסת המים היא אחד מן התחומים החשובים ביותר בענף ההנדסה, ולפיתוחים טכנולוגים בתחום זה ערך רב, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה סביבתית. מחסור המים הוא בעיה כלל עולמית, אשר עלולה להחריף עם התרבות האוכלוסייה ועלייה בצריכת המים, עם העלייה ברמת החיים ועם השינויים באקלים העולמי. תעשיות המים מנסים להתמודד עם בעיית המחסור במים בישראל - כיצד מטפילים מים ומעבירים מקורות ומשאבים חיוניים לארצנו. תחום זה הוא חלק משמעותי בלימודי הנדסת תעשיות מים. לימודי הנדסת משאבי מים עוסקים בהכשרת כוח אדם מקצועי לעיסוק בתחומי טכנולוגיות המים. הטכנולוגיה הישראלית זוכה כיום להכרה בין-לאומית בתחום ועל מנת לשמור על היתרון הטכנולוגי הקיים בתחומי טכנולוגיות המים יש צורך בהעברת הידע ובהכשרת אנשי מקצוע מיומנים בתחום.
התכנית מיועדת לאנשים בעלי הבנה בתחומים ריאליים כמו מתמטיקה, כימיה ופיזיקה. הלימודים הם גם טכניים ודורשים גם נטייה טכנית שכן רבים מחומרי הלימוד עוסקים במערכות מים ודרכי פעולתן.
הלימודים במסלול להנדסת משאבי מים מבוססים על יסודות מקצועות המדע מתחומי המתמטיקה (חדוו"א ואלגברה לינארית). הפיזיקה, הכימיה, הביולוגיה ומדעי המחשב וזאת משום שמהנדסי המים נדרשים להשתמש במהלך עבודתם בטכנולוגיות היי-טק מתקדמות כמו מערכות אופטיות ,מערכות חישה, איסוף ועיבוד אותות, ומערכות ממוחשבות קורסים אלה מהווים את הבסיס לכל הכשרה הנדסית. בנוסף, נלמדים קורסי הנדסה בסיסיים המקנים ידע בכל הדיסציפלינות שמהוות את הבסיס לתחום הנדסת תעשיות מים או שמשיקות לתחום הזה: מבוא להנדסה כימית, מבוא להנדסת חשמל, מבוא למדעי המחשב ועוד ותחומים מתקדמים יותר, כגון: כלכלה של המים, מערכות אספקת מים וביוב - ובקרתם, הידרולוגיה, הידרולוגיה של מי תהום, ממבראנות והנדסת התפלה, טוקסיקולוגיה, גיאולוגיה ותחומי עניין נוספים – משפט סביבתי ועוד.
לימודי הנדסת המים משתייכים לפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית ולכן מאפשרים לסטודנטים חשיפה גם לתחומים אחרים של ההנדסה האזרחית ובהם תחבורה, מבנים, גיאומכניקה, חומרי בנייה וניהול פרויקטים.
לימודי תואר ראשון בהנדסת תעשיות מים נמשך בין שלוש לארבע שנים, בסיום הלימודים יקבלו הבוגרים תואר בוגר במדעים (B.Sc) בהנדסת תעשיות מים.
*כתלות במוסד הלימוד
מכיוון שמדובר בתואר שעוסק במשאבים טבעיים, נלמדים קורסי בסיס בתחומי מדעיים מדויקים ומדעי הטבע. בנוסף נלמדים עקרונות של הנדסה אשר חשובים לכל מהנדס באשר הוא. חוץ מקורסי בסיס אלו, נלמדים במסגרת התואר מערכות השקיה, מערכות טיהור, מערכות הטפלה, מצבי בצורת ופתרונות, חידושים בתחום המים, תכנון מערכות מים, תכנון מערכות אקולוגיות ממחזרות מים ועוד. מדובר בתחום דינמי מאוד שנכנסים בו כל הזמן חידושים אשר יש ללמוד אותם וללמוד מהם. כמו כן, הלימודים לרוב שמים דגש גם על שיטות עבודה ידידותיות לסביבה ומשמרות משאבים לפי עקרון הקיימות. לכן, נלמדים גם קורסים העוסקים באיכות סביבה ותכנון סביבתי של מערכות.
מועמדים המעוניינים להתקבל ללימודי הנדסת תעשיות מים חייבים להציג תעודת בגרות מלאה, עם ממוצע של 70 לפחות, בעלי ציון של 80 לפחות במתמטיקה (ברמה של 4 יחידות לימוד) או ציון של 70 לפחות ברמה של 5 יחידות. ציון של 70 לפחות באנגלית ברמת 4 יחידות או ציון של 65 ברמת 5 יחידות וציון של 70 לפחות בפיסיקה 5 יחידות . בנוסף לכך נדרש ציון 560 לפחות בבחינה הפסיכומטרית.
*בהתאם למוסד הלימודים המבוקש.
בסיום לימודי תואר ראשון בהנדסת מים יקבל הבוגר תואר בוגר במדעים (.B.Sc) בהנדסת תעשיות מים. זהו מסלול המכשיר מהנדסים להשתלבות מהירה בתחום תעשיות המים כמהנדסים בעלי ידע בסיסי רב שיסייע בידם בפיתוח קריירה והתקדמות לאורך זמן.
בעלי תואר ראשון בהנדסת תעשיות מים יכולים להשתלב בתפקידי מהנדסי מפעל, משווקי מוצרי התעשייה השונים בתעשיית המים בארץ ובעולם, מהנדסי תפעול של מתקנים לטיפול במים, מהנדסים בתאגידים בסקטור המים, שפכים ובמתקני התפלה, ליזמים בתכנון פרויקטים בתעשיית המים ועוד.
למסיימי התואר מחכות אופציות השתלבות רבות בשוק- החל מאיגוד מים של עיריות וכלה במוסדות ציבוריים של משק המים. תוכלו גם להשתלב בחברות פרטיות אשר מייצרות מערכות מים כיועצים או מנהלי תהליכי ייצור. בנוסף, תוכלו גם להשתלב בתחום תעשיית טיהור המים והביוב (למשל בשפד"ן) וכן בחברות ביו-טק אשר מפתחים מוצרים שונים לטיהור מים ומחזורם. חוץ מאופציות אלו, התואר יקנה לכם גם הזדמנות להשתלב בחברות העוסקות בייעוץ להשקיה ושימור מים-חברות אלו בעיקר מייעצות למדינות נכשלות וזוהי הזדמנות לתפקיד משמעותי ובעל חשיבות סביבתית ועולמית.