מדעי הים, הקרויים גם אוקיאנוגרפיה, חוקרים ומנתחים את קרקעית הים, ואת התהליכים הכימיים והפיזיקאליים המתרחשים בסביבתה. לימודי מדעי הים לתואר ראשון הינו תואר מרתק ורב תחומי, הכולל לא רק לימודים תיאורטיים, אלא גם הפלגות בארץ ובחו"ל, ואף קורס צלילה.
לימודי תואר ראשון במדעי הים ואוקיאנוגרפיה - מידע כללי
לימודי הים חוקרים את צפונותיהם של הימים והאוקינוסים בכדור הארץ, אשר מאכלסים 90% ממיני בעלי החיים על פני כדור הארץ. לימודי אוקיאנוגרפיה לתואר ראשון עוקבים אחר הדרך בה האוקיאנוס העולמי משפיע על קביעת הטמפרטורה של כדור הארץ, המאזן ההידרולוגי הגלובלי והמקומי, קביעת ריכוזיהם של הגזים השונים המשתתפים בפעילות הביולוגית של כדור הארץ בכלל ובאטמוספירה בפרט, ועוד.
ללמוד תואר ראשון במדעי הים ואוקיאנוגרפיה - מגוון התמחויות מרתקות
לימודי תואר ראשון באוקיאנוגרפיה ומדעי הים כוללים התמחויות מרתקות, אשר מתעדכנות ומתרחבות יחד עם הגילויים החדשים וההתקדמויות בטכנולוגיה המאפשרות לחקור ולהעמיק תחומים נרחבים יותר. אוקיינוגרפיה כימית חוקרת את התכונות הכימיקאליות של האוקיינוס, ובמקביל לה אוקיינוגרפיה ביולוגית חוקרת את החי והצומח באוקיינוסים השונים. גיאולוגיה ימית, שחוקרת את תנועת הלוחות הטקטוניים של כדור הארץ, אוקיינוגרפיה פיזיקאלית עוסקת בתכונות הפיזיקאליות של האוקיינוס, ואילו אוקיינוגרפיה מטאורולוגית חוקרת את כיצד האטמוספרה והאוקיינוס משפיעים אחד על השני.
לימודי אוקיאנוגרפיה ומדעי הים לתואר ראשון - תכנית הלימודים
תוכנית לימודי תואר ראשון במדעי הים עשירה ומרתקת, ומשלבת לימודי מבוא בסיסיים, קורסים מרתקים בנושאים ייחודיים לאוקיאנוגרפיה, וכמובן צלילות ואף הפלגות בארץ ובחו"ל. בוטניקה ימית, ימאות מעשית, כימיה, תורת האקלים, פיזיקה, מדעי כדור הארץ, אקולוגיה, ביולוגיה, המערכת האקולוגית של הים התיכון, יסודות הכלכלה העסקית, וכמובן חדו"א, הם רק חלק מלימודי המבוא של תואר ראשון במדעי הים.
לימודי השנה השנייה והשלישית של תואר ראשון נוגעים בליבם של מדעי הים, עם נושאים כמו אוקיינוגרפיה פיזיקאלית, גיאומורפולוגיה של החוף, עקרונות הטיפול במים, גנטיקה, ניווט מכשירים, פיזיולוגיה, ביוטכנולוגיה ימית, חומרי טבע מן הים, שיטות מחקר תת מימיות, אקולוגיה ושיטות מחקר בחוף הסלעי, חיים בסביבות קיצוניות, ביולוגיה ואקולוגיה של שוניות אלמוגים, ומנגנוני ארס של בעלי חיים ימיים.
כאמור, לימודי מדעי הים לתואר ראשון אינם תיאורטיים בלבד, אלא כוללים גם התנסות מעשית. מלבד שעות מעבדה, סיורים ופרויקטים מחקריים שונים, התואר כולל גם לימודי ימאות. במהלך לימודי הימאות מתנסים בהפלגות לאורך חופי ישראל, קפריסין וטורקיה, וסטודנטים המעוניינים בכך יכולים לעבור בתוספת תשלום קורס משיטי ספינה, או קורס צלילה.
ללמוד מדעי הים והסביבה הימית לתואר ראשון - תחילתה של קריירה מרתקת
לימודי תואר ראשון במדעי הים והסביבה הימית, יחד עם קורס הצלילה ולימודי הימאות, מאפשרים להשתלב במשק העבודה בארץ במגוון אפשרויות. ניתן לעבוד בימאות, בצלילה, בהשטת כלי תחבורה ימיים, או בחקלאות ימית. עם זאת, תואר ראשון הוא רק ההתחלה, ומי שרוצה להיות חוקר באקדמיה, או להרחיב את האופקים, ממשיך ללימודי תארים מתקדמים. לימודי גיאוגרפיה, לימודי מדעי החיים, לימודי מדעי הסביבה או לימודי ארץ ישראל מהווים המשך טבעי ללימודי התואר הראשון במדעי הים.
אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע
האוניברסיטה העברית בירושלים
אוניברסיטת חיפה