כיום תחום המוזיקה נגיש לבני אדם רבים יותר מבעבר. אנשים מכל המעמדות החברתיים צורכים מוזיקה מכל הסגנונות. ניפוץ מוסכמות סגנוניות וכניסת אמצעים ממוחשבים ליצירה ולעיבוד של מוזיקה גרמו לשינויים משמעותיים בעולם המוזיקה. יותר ויותר אנשים הופכים את המוזיקה לעיסוקם העיקרי.
מוסיקאים צריכים להיות בעלי השכלה מוסיקלית רחבה ככל האפשר ולשלוט במיומנויות ובתחומי ידע רבים ומגוונים.
לימודי תואר ראשון במוזיקה להכשרת מוסיקאים רב תחומיים חושפים את הסטודנטים למגוון נרחב של תחומים מוסיקליים ומציידים אותם בכלים הנדרשים לבניית היכולות המקצועיות של מוסיקאי עכשווי.
מוסיקה היא סוג אמנות המגדיר את הצליל והשקט במרחב הזמן. מוסיקה הפכה עם השנים למוקד תרבות מרכזי ובלתי נפרד מהתפתחות האנושות. מבין האומנויות הקיימות, ניתן לסווג את המוסיקה כאמנות במה וכאמנות שמיעתית-קולית.
מרכיביה העיקריים של המוסיקה הם גובה הצליל (היוצר בפועל את המלודיה וההרמוניה), קצבו, הדינמיקה הנוצרת תוך שימוש בו, כמו גם הגוון והמרקם. המוסיקה כוללת שפע יצירות מסוגים שונים, החל מכאלה המאורגנות בקפידה, דרך אלתור וכמו כן בצורות אקראיות לחלוטין. בסופו של יום, ניתן לחלק את המוסיקה לסוגות ותתי-סוגות, אך יש להתחשב בכך שהגבולות והיחסים ביניהם מתגלים לעיתים כעדינים, פתוחים לפרשנות ואף שנויים במחלוקת.
לימודי תואר ראשון במוסיקה רב תחומית - קצת היסטוריה:
לימודי מוסיקה לתואר ראשון מאפשרים לסטודנטים ללמוד לעומק את הסגנונות והתחומים השונים של המוזיקה: מוזיקה קלאסית - תיאוריה, הרמוניה, היסטוריה, קומפוזיציה וניצוח, מוזיקה קלה - ג'אז, פופ, רוק - תיאוריה, הרמוניה, הלחנה והיסטוריה. כמו כן נלמד תחום הביצוע - כלי ראשי, כלי משני, והשתתפות והופעות בהרכבים מגוונים, קוליים וכליים. הלימודים כוללים גם את לימוד המקצועות הטכנולוגיים של סאונד ומוזיקה באמצעות מחשבים, שעליהם מושם דגש משמעותי, וגם חינוך מוסיקלי ושיטות הוראה.
תכניות הלימודים בלימודי תואר ראשון במוזיקה בהתמחות מוסיקה רב תחומית משתנות ממוסד למוסד. נושאי הלימודים של מוסיקאי רב תחומי מקיפים את הנושאים הבאים: תיאוריה (סולמות, מודוסים, הרמוניות), פיתוח שמיעה, MIDI - שימוש במחשב ככלי יצירה ועיבוד, סאונד - טכנאות קול, מבוא לאלתור, הלחנת ג'ינגלים, דיני קניין רוחני, הדרכת חבורות זמר, הלחנה, הפקה מוסיקלית, הרכב נגינה, הרמוניה למוזיקה קלה, הלחנת שירים, חינוך מוסיקלי, שירה במקהלה, ניצוח מקהלה, עיבודים במוזיקה קלה, קונטרפונקט, תולדות המוזיקה הקלאסית, תולדות הג'אז, תולדות הפופ, תזמור סימפוני, מוזיקה ישראלית, מוזיקה מן המזרח, קומפוזיציה, אלתור מתקדם, פרויקט גמר - רסיטל סיום. אם אתם מתעניינים בלימודים אלו, אולי תגלו עניין גם בלימודי הנדסאי סאונד והגברה.
ללימודי המוסיקה הרב תחומית מתקבלים בעלי ממוצע 80 בתעודת הבגרות וממוצע 500 בפסיכומטרי, שעמדו בריאיון אישי ובמבחני כניסה הכוללים שליטה בכלי נגינה, זיהוי לחנים, שמיעה מוסיקלית ועוד.
*כפוף לתנאי מוסדות הלימוד
משך הלימודים בלימודי תואר ראשון במוזיקה במכללות בהתמחות מוזיקה רב תחומית משתנה ממוסד למוסד ועם זאת, ברוב מוסדות הלימוד לימודי תואר ראשון במוזיקה - מוסיקאי רב תחומי נמשכים ארבע שנים. מסיימי לימודי תואר ראשון במוזיקה - מוסיקאי רב תחומי מקבלים תואר ראשון B.A. במוזיקה.
בוגרי לימודי תואר ראשון במוזיקה - מוסיקאי רב תחומי יוכלו להשתלב בעולם המוזיקה כמוסיקאים מגוונים ואיכותיים, להפיק מוזיקה, וללמד מוזיקה בבתי הספר למוזיקה/באופן פרטי.
בכדי להפוך את המוזיקה למקצוע, רצוי לקבל במקום אחד את ההדרכה והלמידה בתחומי המוזיקה השונים, כאשר האינטראקציה עם סטודנטים נוספים, מולידה אף שיתופי פעולה מהנים ומסייעת לסטודנטים להפרות זה את זה ולהתפתח מוזיקלית.
- אנשים הרואים במוזיקה אמצעי להעברת רגשותיהם, חיים ונושמים אותה ולכן רוצים להפכה לעיסוקם המרכזי.
- זמרים וזמרות המעוניינים לפתח את יכולות השירה שלהם, ולהתעמק בלימודים ריתמיים, תיאורטיים ומעשיים שיסייעו להם בכך.
- מוזיקאים צעירים המחפשים את דרכים המוזיקלית, הנמצאים בשלב החובבני של הכתיבה, ומעוניינים להרחיב את יכולותיהם.
- מוזיקאים המעוניינים להתפתח ולהעמיק את ידיעותיהם ואף להתמקצע בתחומים מוזיקליים נוספים, למשל - כותב המעוניין לפתח את יכולות ההלחנה שלו ולהיפך, זמרת שיודעת תווים ומעוניינת להתפתח בתחום כתיבת החומרים האישיים שלה, יוצר המעוניין להתמחות אף בתחום ההפקה המוזיקלית ועוד.
- מוזיקאים המעוניינים לשפר את יכולותיהם המוזיקליות על ידי אימון ועבודה מוזיקלית בתוך מסגרת לימודית. כך למשל, מוזיקאים המעוניינים לשפר את עמידתם על הבמה, מפיקים המעוניינים ללמוד טכניקות נוספות ולתרגל את הקיימות הידועות להם ועוד.
תואר ראשון במוזיקה מאפשר לימודי המשך והתמקצעות בנישות מוזיקליות ספציפיות כמו הפקה, הלחנה, הוראה של מוזיקה, סאונד ועוד. מבחינה תעסוקתית, מאפשר התואר השתלבות בעולם הקולנוע, טלוויזיה, תיאטרון ורדיו ואף נותן מגוון הכלים המקצועיים להמשיך וליצור, ולהתגבש בצורה טובה יותר כמוזיקאי, נגן, זמר ויוצר.
קיום לימודי מוסיקה קיימים בכל מקום ולכל הגילאים, כל אחד יכול למצוא את עצמו באחת המסגרות, בין אם היא מקצועית ובין אם היא מיועדת להנאה בלבד.