הנדסאי חשמל הינו מקצוע מבוקש, בעידן שבו מוצרי חשמל חולשים על כל תחום בחיינו. לימודי הנדסאי חשמל ואלקטרוניקה מקנים מקצוע יוקרתי, ומאפשרים להשתלב במשרות מפתח בענפי התעשייה השונים.
לימודי הנדסאי חשמל נחשבים לאחד מתחומי הלימוד המבוקשים ביותר מבין תחומי הלימודים המעניקים דיפלומת הנדסאי, ויש לשער כי הביקוש לתחום לימודים זה רק יגבר בעתיד. לימודי הנדסאי חשמל ואלקטרוניקה נועדו להקנות לבוגריהם ידע מעודכן ומקיף בנושאי תורת החשמל, ולאפשר להם לעקוב אחר השינויים המהירים ולהבין את צורכי השוק הדינאמי. תפקידו של הנדסאי חשמל כרוך באחריות רבה, מאחר והוא זה המקשר בין מהנדס החשמל לבין החשמלאי. מהנדס חשמל מתמחה בתחום התכנון והייצור בכל הנוגע לחשמל, ואילו החשמלאי הוא זה שמתקין, מפקח ואחראי על התחזוקה בפועל. תפקידו של הנדסאי החשמל משלב בין שני תחומי אחריות אלה, דבר הפותח בפניו אפשרויות תעסוקה רבות ומגוונות.
לימודי הנדסאי חשמל - תנאי הקבלה
תנאי קבלה ללימודי הנדסאי חשמל במוסדות האקדמיים השונים נמוכים בהשוואה לתנאי קבלה ללימודי תואר ראשון בהנדסת חשמל. הללו עשויים להשתנות בין מוסדות הלימוד השונים, אולם לרוב הם כוללים תעודת בגרות מלאה, הכוללת את המקצועות מתמטיקה ואנגלית. מועמדים ללימודי הנדסאי חשמל אשר אינם עומדים בתנאי הקבלה יכולים להשתלב במכינה טכנולוגית קדם הנדסית, המאפשרת לשפר את הציונים ולהסתגל בהדרגה לחיים האקדמיים. אפשרות נוספת העומדת בפניהם היא שיפור ציוני הבגרויות שלהם, בעזרת מכוני ההכנה לבגרות השונים.
קורס הנדסאי חשמל - מסלולי לימוד קרובים
מסלולים נוספים הקרובים לתחום הינם הנדסאי אלקטרוניקה, הנדסאי מכשור ובקרה, הנדסאי אלקטרוניקה - התמחות מחשבים, תואר ראשון בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה, תואר שני בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה, לימודי חשמלאי מוסמך, לימודי חשמלאי ראשי, לימודי חשמלאי מתח גבוה, חשמלאי מעשי, טכנאי חשמל, ועוד.
לימודים לתואר הנדסאי חשמל - תכנית הלימודים
לימודי הנדסאי חשמל אורכים שנתיים עד שלוש, בדומה למסלולים אחרים של לימודי הנדסאי, ואילו לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה אורכים ארבע שנים. לימודי הנדסאי חשמל כוללים תחומים רבים ומגוונים, ומקנים לסטודנטים ידע בסיסי בתחומים המרכזיים בתחום. אלקטרוניקה רפואית, ננוטכנולוגיה, מיקרו אלקטרוניקה, תקשורת אופטית, הנדסת תכנה ותכנון בעזרת מחשב, עיבוד אותות, תקשורת ותורת האינפורמציה, ראייה ומדעי התמונה, אשדות וגלים אלקטרומגנטיים, מחשבים ורשתות מחשבים, מערכות ביולוגיות, בקרה ורובוטיקה, מערכות מולטימדיה, והתקנים אלקטרוניים ואלקטרוניקת מצב מוצק הם רק חלק מרשימת הנושאים של לימודי הנדסאי חשמל.
תוכנית לימודי הנדסאי חשמל במוסדות האקדמיים השונים מאפשרת לכל סטודנט לבחור תחום התמחות, בהתאם לנטיות ליבו ומצב התעסוקה במשק. רוב מכללות הנדסאים מציעות מסלולי התמחות בתקשורת, גלים ואלקטרו אופטיקה, התקנים ומערכות אלקטרו אופטיים, מחשבים, מיקרו אלקטרוניקה ואלקטרוניקת מצב מוצק, רשתות מחשבים, אותות ומערכות ביולוגיים, עיבוד אותות ותמונות או בקרה, אך ישנם מוסדות המציעים גם מסלולים אחרים של לימודי הנדסאי חשמל. בעת בחירת מוסד לימודים, וכמובן מסלול התמחות, כדאי לבדוק את מצב התעסוקה במקש ואת הביקוש לכל תחום התמחות.
לימודי הנדסאי חשמל - התעודות המוענקות, אפשרויות התעסוקה ולימודי המשך
לאחר סיום לימודי הנדסאי חשמל בהצלחה, הבוגרים זכאים לדיפלומת הנדסאי חשמל מטעם מוסד הלימודים, משרד החינוך ומה"ט, וכמו כן יכולים להירשם בפנקס ההנדסאים והטכנאים. הנדסאי חשמל מתחיל את דרכו המקצועי בדרגת חשמלאי מוסמך, ולאחר שנת ניסיון מעשי מקודם בצורה אוטומאטית לדרגת חשמלאי ראשי. שנת ניסיון נוספת תזכה בנוסף לכך גם בדרגת חשמלאי הנדסאי ובודק מתקנים, כאשר כל עלייה ברמה המקצועית, מלווה בעלייה מתאימה ברמת השכר.
תכנית לימודי הנדסאי חשמל משלבת ידע תיאורטי עם עבודה מעשית, דבר המקל על השתלבות בשוק העבודה. חשמל הוא ענף מרכזי במשק, וניתן לעבוד בתחומי בקרת איכות, תחזוקה, שירות או פיתוח במגוון תעשיות. חברת החשמל היא הגוף המרכזי המעסיק בוגרי לימודי הנדסאי חשמל, אך ניתן לעבוד גם בתעשיית האלקטרוניקה, ההיי טק, ועוד. אפשרות נוספת היא עבודה כקבלן חשמל עצמאי, דבר המאפשר חופש רב אך גם מהווה סיכון כלכלי. לימודי הנדסאי חשמל מקצרים את הדרך ללימודי תואר ראשון בהנדסה, אך כמובן שניתן ללמוד גם תחומים אחרים הקשורים להנדסה.