ביוטכנולוגיה היא תחום חדש המתפתח במהירות, המשלב בין מקצועות ההנדסה ומדעי הטבע. לימודי תואר ראשון בהנדסת ביוטכנולוגיה מקנים ידע עדכני בתחום דינאמי ומרתק, המאפשר להשתלב במגוון מקומות תעסוקה. הנדסת ביוטכנולוגיה הינה תחום מרתק המתעדכן ללא הרף, ולימודי תואר ראשון בהנדסת ביוטכנולוגיה מאפשרים להחשף לחידושים הטכנולוגיים והמדעיים האחרונים בתחומי הכימיה והביולוגיה. תחום הביוטכנולוגיה הוא רב תחומי, עתיר מידע ודינאמי מאוד, שחייב את התפתחותו המהירה בשנים האחרונות לתעשיית ההיי טק הצומחת. לימודי הנדסת ביוטכנולוגיה במסגרת לימודי תואר ראשון כוללים היכרות מעמיקה עם הנדסה גנטית והיישום שלה בעזרת טכנולוגיות מודרניות, והתעשיות הביו טכנולוגיות שנולדו מכך. משך לימודי הנדסת ביוטכנולוגיה לתואר ראשון הוא שלוש עד ארבע שנים, ובסופו הבוגרים זכאים בתואר מוסמך למדעים בהנדסת ביוטכנולוגיה ומזון B.Sc. תנאי קבלה ללימודי הנדסת ביוטכנולוגיה כוללים ציון בגרות ופסיכומטרי, ונוסף על כך מוסדות לימוד מסוימים דורשים ציון מינימום בבגרות באנגלית ובמתמטיקה כחלק מתנאי הקבלה.
לימודי תואר ראשון בהנדסת ביוטכנולוגיה - מידע כללי
בשל הרב גוניות הרבה של תחום הביוטכנולוגיה, לימודי הנדסת ביוטכנולוגיה מוצעים במגוון רחב של התמחויות. ניתן לבחור בין לימודי מדעי החיים - ביוכימיה וביוטכנולוגיה ימית, מדעי הצמח עם התמחות בביוטכנולוגיה בחקלאות, ביוטכנולוגיה, ביוכימיה ומדעי המזון עם התמחות בביוטכנולוגיה בחקלאות, הנדסת ביוטכנולוגיה, כימיה וביוטכנולוגיה, הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון, ביוטכנולוגיה אנליטית, מדעי בעלי החיים עם התמחות בביוטכנולוגיה בחקלאות, ועוד. מסלול נוסף הוא לימודי הנדסאי ביוטכנולוגיה, כמו גם קשת רחבה של לימודי תעודה והעשרה בתחום הביוטכנולוגיה. גורמים שמומלץ לבדוק בזמן חיפוש לימודים הם רמת הסגל האקדמי, איכות ההוראה, אפשרויות להמשיך בלימודי תואר שני בהנדסת ביוטכנולוגיה, מיקום גיאוגרפי ונגישות, וכמובן גובה שכר הלימוד והמלגות המוצעות לסטודנטים.
ללמוד תואר ראשון בהנדסת ביוטכנולוגיה - תכנית הלימודים
תוכנית לימודי תואר ראשון בהנדסת ביוטכנולוגיה מגוונת מאוד, ונוגעת במגוון תחומים מדעיים. השנה הראשונה של לימודי בהנדסת ביוטכנולוגיה לתואר ראשון כוללת, כמו תמיד, לימודי בסיס בהנדסת ביוטכנולוגיה. מתמטיקה, פיזיקה, ביולוגיה, כימיה הינם חלק ממקצועות הבסיס, ולאחר מכן ניתן להעמיק בנושאים ספצייפים ללימודי הנדסת ביוטכנולוגיה, דוגמת ביולוגיה, הנדסת טכנולוגיה ומזון, אימונולוגיה, מיקרוביולוגיה ועוד.
לימודי הנדסת ביוטכנולוגיה לתואר ראשון - מסלולי ההתמחות
ישנן מגוון אפשרויות להתמחות במהלך לימודי הנדסת ביוטכנולוגיה לתואר ראשון, ומומלץ לבדוק את המצב במשק ואת הביקוש בטרם ההחלטה במה להתמקד. מסלול לימודי הנדסת מזון מתמחה בכל מה שקשור לאריזה, תכנון מפעלים, כלכלה, שיווק, ניהול ותהליכי בקרה. מסלול לימודי הנדסת ביוטכנולוגיה וסביבה שם דגש על שמירה על איכות החיים, לדוגמה שימוש במיקרו אורגניזמים לטיהור מים ושפכים. לעומתם, מסלול התמחות בביוטכנולוגיה מתמקד בתחומים כמו ביולוגיה מולקולארית, תהליכי תסיסה, הנדסה גנטית ועוד.
ללמוד הנדסת ביוטכנולוגיה לתואר ראשון - אפשרויות התעסוקה
לאחר סיום לימודי תואר ראשון בהנדסת ביוטכנולוגיה ניתן להשתלב בתפקידי מפתח במגוון רחב של מקומות תעסוקה, ובהם תעשיית ההיי טק, תעשיית הביוטכנולוגיה, תעשיית הכימיה והכימיה, תעשיית המזון ועוד. בוגרי הנדסת ביוטכנולוגיה לתואר ראשון יכולים לעבוד גם במחקר ופיתוח במכוני מחקר שונים או באוניברסיטאות, ובחברות העוסקות במחקר ופיתוח מוצרים.
לימודי תואר ראשון בהנדסת ביוטכנולוגיה - אפשרויות המשך הלימודים
לאחר לימודי תואר ראשון בהנדסת ביוטכנולוגיה ניתן כמובן להעמיק את ההשכלה האקדמית, ולהמשיך לתארים מתקדמים יותר. על מנת להתפתח מבחינה מקצועית מומלץ להמשיך בלימודי תארים מתקדמים, דוגמת לימודי תואר שני בהנדסה בהתמחויות שונות. אפשרות נוספת היא מעבר לתחומים כ-לימודי מדעי המחשב, לימודי פיזיקה או לימודי מדעי החיים הקרובים מבחינת התוכן, או מעבר לחוג אחר לגמרי, בהתאם לנטיות ליבו של הסטודנט.