לימודי סוציולוגיה לתואר ראשון מאפשרים להשתלב בקשת רחבה של מקומות תעסוקה מאתגרים, ולעמוד מקרוב על יסודות התרבות האנושית במגוון חברות. סוציולוגיה עוסקת בחקר והבנה של תהליכים חברתיים בדגש על חקר ההתנהגות האנושית, ומשתייכת לעולם מדעי החברה, הכוללים גם את לימודי קרימינולוגיה, לימודי אנתרופולוגיה, לימודי מדעי ההתנהגות ולימודי פסיכולוגיה. כדאי לציין שבעוד שאנתרופולוגיה מתמקדת בחקר תרבות האדם בכללותה, תוך השוואה בין תרבויות שונות, הרי שפסיכולוגיה מתמקדת בחקר הפרט, וחוקרת את יחסי הגומלין בין פרט בודד לחברה בכללותה. לימודי תואר ראשון בסוציולוגיה מאפשרים להבין בצורה מעמיקה את התרבות הסובבת אותנו, ובכלל זה מקורותיה ההיסטוריים והחברתיים, תהליכי השינוי שעוברים עליה, הכוחות מחוץ ומבפנים המשפיעים עליה, ואת הדרכים בהם ניתן לעצב ולשנות את החברה. תוכנית לימודי סוציולוגיה לתואר ראשון משלבת לימודי תיאוריה מגוונים ורב תחומיים, לשם הכשרת אנשי מקצוע מיומנים ואיכותיים, בעלי ידע וכלים לניתוח ההיבטים השונים של עולמנו החברתי.
לימודי סוציולוגיה אורכים שלוש שנים בדרך כלל, ומזכים בתעודת תואר ראשון B.A בסוציולוגיה. אפשרות נוספת היא לימודי תואר ראשון בסוציולוגיה במסלול דו חוגי, אשר אורכים שלוש שנים אף הם. חלק ממוסדות הלימוד מציעים תוכנית ייחודית של לימודי סוציולוגיה לתואר ראשון במסלול לימודי ערב, המאפשרת לשלב השכלה גבוהה עם עבודה סדירה. תנאי קבלה ללימודי תואר ראשון בסוציולוגיה כוללים בגרות ופסיכומטרי, ובדרך כלל אין קושי להתקבל ללימודי תחום זה. חשוב לציין שהדבר נובע מהביקוש הנמוך יחסית אל לימודי סוציולוגיה לתואר ראשון, ואינו משקף את מידת הקושי האינטלקטואלי בלימדים בפועל.
בדומה ללימודי תואר ראשון בכל המקצועות גם לימודי תואר ראשון בסוציולוגיה מתחילים במבואות, דוגמת מבוא לסוציולוגיה, מבוא לאנתרופולוגיה, לימודי מקורות היסטוריים ואינטלקטואליים של מדעי החברה, הכרה עם תיאוריות סוציולוגיות קלאסיות ומודרניות, סוציולוגיה של החברה הישראלית, יסודות הפסיכולוגיה החברתית, ופוליטיקה וחברה. חשוב לציין כי קורסים בסטטיסטיקה, לימודי מתמטיקה ושיטות מחקר הם חלק בלתי נפרד ממדעי החברה, ולימודי סוציולוגיה לתואר ראשון אינם יוצאי דופן מבחינה זו.
בשל הרב תחומיות המאפיינת את לימודי סוציולוגיה לתואר ראשון, ניתן לבחור בין מגוון רחב של קורסי בחירה מתקדמים. ארגוני עבודה ביפן, סוציולוגיה של עבריינות מחשב, נשים קהילה וחברה בישראל, היבטים חברתיים של רפואה, סולידאריות ותיאוריה חברתית, עירוניות בעידן הגלובליזציה, לימודי מגדר, ודעת קהל ומודעות סביבתית הם רק חלק מהאפשרויות המוצעות בלימודי תואר ראשון בסוציולוגיה.
לימודי סוציולוגיה לתואר ראשון מהווים בסיס חזק להמשך לימודים בתחום זה או בתחומים שכנים. סוציולוג תפקידו להתבונן על החברה מבחוץ ולהצביע על תופעה. הוא אינו מציע פתרונות לתופעה יחד עם זאת הוא מעורר את החברה לפעולה. להבדיל מלימודי פסיכולוגיה, לימודי סוציולוגיה מתמקדים אך ורק בחברה ולא בפרט. על פי לימודי סוציולוגיה בני אדם מתנהגים בתבנית מסוימת למרות שאין אנו שמים לב לכך. לימודי סוציולוגיה מרתקים ומעוררים חשיבה ביקורתית.
לימודי סוציולוגיה מאפשרים כיווני התפתחות אקדמאים רבים, כאשר בוגרי תואר ראשון המעוניינים לעסוק במחקר אקדמאי יכולים להמשיך ללימודי תואר שני ואף שלישי במדעי החברה. אפשרות נוספת היא לימודי תואר ראשון במקצועות אחרים מתחום מדעי החברה, דוגמת לימודי סוציולוגיה ופסיכולוגיה, לימודי פסיכולוגיה ומדעי המדינה, לימודי מנהל מערכות בריאות, לימודי ניהול ופסיכולוגיה, לימודי קרימינולוגיה, לימודי תיירות ומלונאות, לימודי פסיכולוגיה או לימודי אנתרופולוגיה. לימודי תואר שני במנהל עסקים, הגירה ושילוב חברתי או תואר שני בעבודה סוציאלית מהווים מסלולי קידום נוספים לבוגרי תואר ראשון בסוציולוגיה.
לאחר סיום לימודי סוציולוגיה לתואר ראשון, פתוחות בפני הבוגרים אפשרויות תעסוקה מגוונות. ניתן לעבוד כמנהלי כוח אדם, בחברות השמה, חברות סקרים ושיווק, כיועצים לארגונים התנדבותיים העוסקים בתחומי החברה השונים, ועוד שפע אופציות. כמובן, שלימודים לתארים מתקדמים פותחים אפשרויות תעסוקה רבות אף יותר, ולאלה העובדים במוסדות ממשלתיים, מבטיחים העלאת שכר. עם זאת, על מנת להתקדם מבחינה מקצועית, מומלץ להמשיך ולהתעדכן בתחום.
אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע
האוניברסיטה העברית בירושלים
אוניברסיטת חיפה
אוניברסיטת תל אביב
אוניברסיטת בר אילן
האוניברסיטה הפתוחה