סיעוד הינו מקצוע אחראי במיוחד, אשר כרוך בטיפול באנשים במצב סיעודי ומענה לכל צורכיהם. לימודי סיעוד לתואר ראשון מעניקים ידע תיאורטי נרחב לצד כלים מקצועיים פרקטיים, ומאפשרים להשתלב בקשת רחבה של תפקידים מאתגרים. סיעוד הינו תחום תעסוקה מרתק, אשר מאפשר להשתלב בעולם הרפואה בזמן הכשרה קצר יחסית. במהלך לימודי תואר ראשון בסיעוד הסטודנטים זוכים להכיר חידושים טכנולוגיים, רוכשים יכולות מקצועיות מתקדמות, מפתחים מיומנויות בתקשורת בין אישי, ונחשפים לעבודה עם אוכלוסיות מגוונות. סיעוד הינו מקצוע מגוון המשלב בתוכו תחומים רבים, ועל כן לימודי תואר ראשון בסיעוד לאחיות כוללים נושאים מעולם קלינאות התקשורת, לימודי רפואה, לימודי שיקום, לימודי ריפוי בעיסוק ועוד. ישנם מסלולים רבים של לימודי תואר ראשון בסיעוד, החל מלימודי תעודה ועד לימודי סיעוד לדוקטורט. חובשים ואקדמאים יכולים להשתלב בתוכנית מקוצרת ללימודי סיעוד לתואר ראשון, ולסיים את התואר בשלוש שנים או שנתיים, בהתאמה. לימודי השלמה לתואר ראשון בסיעוד לבעלי תעודת אחות מעשית קצרים אף יותר, בהתאם לתוכנית הלימודים במוסד הספציפי. קהל יעד נוסף ללימודי סיעוד לתואר ראשון בהן אלה שכבר עובדות כאחיות, ולימודי התואר הראשון מוכרים עבורן כהשתלמות, המזכה בגמולים שונים במשכורת.
לימודי תואר ראשון בסיעוד - מידע כללי
לימודי סיעוד לתואר ראשון מקנים יכולות מעשיות מגוונות, מאחר ותפקידן של אחיות או אחים בבית החולים הינו אחראי ורב תחומי. אחיות הן אלה אשר מופקדות על מתן סיעוד למטופלים, מתן תרופות על פי המינון שרשם הרופא, הקשבה לבעיות המטופל, דאגה לניקיונו, סיוע בפעולות בסיסיות כמו בישול, והשגחה כללית. נשים הינן הרוב של לימודי סיעוד לתואר ראשון, אולם מספרם של הגברים המשתלבים בלימודי תואר ראשון בסיעוד ובתפקיד אח בבתי חולים או בתי אבות עולה בהדרגה.
מסלולים נוספים של לימודי אחיות הינם תואר ראשון בחינוך וסיעוד, תואר ראשון בסיעוד, לימודי השלמה לתואר ראשון בסיעוד, לימודי תואר ראשון בסיעוד לחובשים צבאיים לאחר סיום שירותם הצבאי, לימודי תעודה והשתלמויות בסיעוד דוגמת לימודי קורס השלמה מאחות מעשית למוסמכת, לימודי השלמה לאחיות מעשיות עולות חדשות לתעודת אחות מוסמכת, אחיות מוכשרות, קורסים על בסיסיים ועוד. בשל המגוון הרחב של הקורסים המוצעים למתעניינים, מומלץ לבדוק האם ניתן להשתלב במסלול מקוצר הודות לידע קודם בתחום, ובדרך זו לקצר את משך הלימודים.
ללמוד לתואר ראשון בסיעוד B.SN - לימודים מקיפים ומעמיקים
לימודי תואר ראשון בסיעוד נחשבים לקשים ומאתגרים מכיוון שהם רב תחומיים, ודורשים לא רק יכולות תיאורטיות אלא גם יישום נושאים מתחום הרפואה. סוציולוגיה, פסיכולוגיה, כלכלת בריאות, מינהל, כימיה, אימונולוגיה, פתולוגיה, מיקרוביולוגיה, אנטומיה, גנטיקה, פיזיולוגיה, שיטות מחקר, פסיכולוגיה התפתחותית, סוציולוגיה של הבריאות וסטטיסטיקה הם רק חלק מלימודי המבואות של תואר ראשון בסיעוד.
ללמוד סיעוד לתואר ראשון - משך הלימודים, התעודה ותנאי הקבלה
לימוד סיעוד אורכים ארבע שנים, ומזכים בתעודת בוגר תואר ראשון בסיעוד B.SN ותעודת אחות מוסמכת. כיום ישנם מספר מוסדות לימוד מצומצם המציע לימודי תואר ראשון בסיעוד, כאשר תנאי קבלה ללימודים משתנים בהתאם למסלול המבוקש. לימודי הסבה לסיעוד מציבים תנאי קבלה של ניסיון קודם, ואילו תנאי קבלה של לימודי תואר ראשון בסיעוד במסלול המלא כוללים פסיכומטרי, בגרות, וראיון קבלה.
לימודי סיעוד לתואר ראשון - נושאי הלימוד
קורסים ייחודיים של לימודי תואר ראשון בסיעוד נוגעים בתחומים רבים ומרתקים, ומקנים לסטודנטים ראיית עולם נרחבת ומגוונת. מבנה מערכת הבריאות בישראל, תקשורת בינאישית, עקרונות הסיעוד הקליני, קידום הבריאות, אתיקה, סיעוד במסגרת רב תרבותית, קבלת החלטות בעת אבחון סיעודי, כיצד לנהל טיפול, אבטחת איכות, סיעוד במצבי חירות, רווחה בבריאות ובחולי, הדרכה ייעוץ ותמיכה, רווחה בריאות וחולי, סיעוד במסגרת רב תרבותית ועוד הם רק קצה המזלג של לימודי התמחות בסיעוד.
חלק מהותי של לימודי סיעוד לתואר ראשון הם הלימודים הקליניים, כמובן. בחלק זה מתעמקים בנושא הסיעוד על חלקיו השונים, כגון סיעוד בקהילה, בכירורגיה, אצל הילד והמתבגר, במחלות פנימיות, בבריאות הנפש, בגריאטריה, בגניקולוגיה ובמיילדות, וכן סיעוד במצבים דחופים. לימודי תואר ראשון בסיעוד כוללים גם התנסות מעשית, אשר נערכת במחלקות השונות של מרפאות ובתי חולים, בליווי צמוד של מנחים. המטרה העיקרית של ההתנסות היא מתן אפשרות לחוות בצורה פרקטית את התפקיד, על מנת לקבל ניסיון מעשי כבר במהלך הלימודים.
לימודי תואר ראשון בסיעוד - הכשרת אחים ואחיות - אפשרויות התעסוקה
לימודי סיעוד והכשרה כאח או אחות סיעודיים פותחים אפשרויות עבודה רבות, במיוחד לאור ההתקדמות הטכנולוגית בשנים האחרונות ואיתה העלייה בתוחלת החיים. עובדי סיעוד הינם כוח אדם מקצועי שיכול להשתלב במקומות רבים, דוגמת בתי חולים, קליניקות ציבוריות ופרטיות, בתי אבות, ניהול שירותי סיעוד במרפאות, וכן הדרכה במוסדות רפואיים שונים. עם זאת, לימודי תואר ראשון הם רק ההתחלה, ולימודי תואר שני בסיעוד מאפשרים להתקדם לעמדות ניהול בכירות ומשמעותיות. אפשרויות נוספות ללימודים גבוהים הם לימודי פיזיותרפיה, רפואה, לימודי סוציולוגיה, לימודי פסיכולוגיה, לימודי מדעי הטבע ועוד.
ביה"ס לסיעוד קפלן, רחובות
ביה"ס לסיעוד מאיר, כפר סבא
אוניברסיטת חיפה
אוניברסיטת בן גוריון בנגב
האוניברסיטה העברית בירושלים
אוניברסיטת תל אביב