פילוסופיה הינה תחום מחקר עתיק אשר שורשיו נטועים עמוק בהיסטוריה האנושית. לימודי תואר ראשון בפילוסופיה, או אהבת החוכמה, חוקרים את מהותו של האדם, את העולם בו אנו נמצאים, את מוסריות האדם, ומהות קיומו של האל.
לימודי תואר ראשון בפילוסופיה - מידע כללי
פילוסופיה חוקרת את המוסר, ההיגיון והתודעה, וזאת כדי להציג תפישת עולם מוסרית בנוגע להתנהגות הראויה לאדם. לימודי תואר ראשון בפילוסופיה הינם מרתקים ומלאי עניין, ומקנים ידע נרחב על השיטות הפילוסופיות העיקריות, לצד פיתוח כישורים הדרושים לעיון בספרות הפילוסופית ולעיסוק עצמאי בבעיות פילוסופיות. מטרות מרכזיות נוספות של לימודי פילוסופיה לתואר ראשון כוללות פיתוח כלי-ניתוח ומחשבה ביקורתית תוך התמודדות עם בעיות פילוסופיות שונות, הקניית יכולת לקרוא באופן עצמאי טקסט פילוסופי ולבחון שיקולי דעת פילוסופיים, הקניית ידע והבנה בפילוסופיה לתקופותיה ולתחומיה השונים, הקניית ידע בשיטות הפילוסופיות העקריות, והכרת מושגי יסוד, שיטות ותחומים שונים בפילוסופיה.
רבים בוחרים לשלב את לימודי פילוסופיה עם חוג נוסף, אולם ניתן לבחור במתכונת של לימודי פילוסופיה לתואר ראשון גם במתכונת חד חוגית. שילובים נפוצים של לימודי פילוסופיה עם חוגים אחרים כוללים לימודי כלכלה, לימודי היסטוריה, לימודי סוציולוגיה, לימודי מדעי המדינה, לימודי משפטים, לימודי מדעי המחשב, לימודי פסיכולוגיה, לימודי אמנות, לימודי יהדות ומחשבת ישראל, ועוד.
ללמוד תואר ראשון בפילוסופיה - משך הלימודים והתעודה
לימודי פילוסופיה, בין אם במסלול חג חוגי או דו חוגי, אורכים שלוש שנים ומזכים תעודת תואר ראשון B.A בפילוסופיה.
לימודי פילוסופיה לתואר ראשון - מה כדאי לבדוק לפני שנרשמים?
כיום כיום ישנו מגוון רחב של מוסדות אקדמיים המציעים לימודי תואר ראשון בפילוסופיה, ומומלץ לבדוק בקפידה את רמת הסגל האקדמי ויוקרת התואר המתקבלת טרם ההחלטה היכן ללמוד. גורמים נוספים שכדאי לבחון הם תוכנית הלימודים והפילוסופיה החינוכית שעל פיה נבנתה, תנאי קבלה, מיקום גיאוגרפי ונגישות, מידת הליווי והתמיכה הניתנים לסטודנטים במהלך לימודי תואר ראשון בפילוסופיה, שכר לימוד, והמלגות המוצעות לסטודנטים.
ללמוד פילוסופיה לתואר ראשון - תכנית הלימודים
לימודי פילוסופיה לתואר ראשון מתחלקים למגוון תחומים, ובהם מטאפיזיקה, תורת המידות הידועה גם כפילוסופיה של המוסר, תורת ההיגיון הלא היא לוגיקה, ומטאפילוסופיה שחוקר את מהות הפילוסופיה עצמה. תחומים נוספים הם אסתטיקה, הדנה במושגי האמנות והיופי, ופילוסופיה של פוליטיקה, המנתחת את האתיקה של המדינה ודנה באמנת הממשל.
לימודי פילוסופיה לתואר ראשון מתחילים, כמו כל מדע אחר, בהקניית מושגים בסיסיים בתחום. קורסים כמו לוגיקה, פילוסופיה יוונית, פילוסופיה חדשה, פילוסופיה של הלשון, פילוסופיה של הדת, תורת המוסר, מטאפיסיקה ותורת ההכרה, מטאפיסיקה ופילוסופיה של הנפש, ופילוסופיה של המדע, נלמדים ברמת מבוא, כהכנה ללימודים מעמיקים יותר בשנים הבאות של לימודי תואר ראשון בפילוסופיה.
לאחר סיום לימודי המבואות של לימודי תואר ראשון בפילוסופיה, הסטודנטים צוללים ומעמיקים לנבכי הפילוסופיה. מושג האדם של מרקס, דפוסים של דתיות בספרות חז"ל, רציונאליות תיאורטית ומעשית, גאולת הנפש אצל שפינוזה, קריאה מודרכת בטקסטים של פרויד ולאקאן, המיתוס בפילוסופיה, אסכולת פרנקפורט, לשון ונורמטיביות בתורת העצמי, לכסיקון לתיאוריה פוליטית, סוגיות קיומיות בפרספקטיבה אנליטית, אנליטיות וא-פריוריות ועוד קורסים רבים ומגוונים הם רק חלק מלימודי פילוסופיה לתואר ראשון.
לימודי BA בפילוסופיה - ומה עושים בסיום הלימודים?
לימודי תואר ראשון בפילוסופיה, כמו ברוב הלימודים במדעי הרוח, הינם תיאורטיים ולא מקנים מקצוע מעשי. לכן, מומלץ ללמוד פילוסופיה במסלול דו חוגי, כאשר החוג השני הוא מקצועי ומאפשר השתלבויות רבות יותר בשוק העבודה. עם זאת, ניתן לעסוק במחקר, להשלים לימודי תעודת הוראה ולעבוד כמורה, או להשתלב בתקשורת ובמדיה. תחום תעסוקה חדש הוא "טיפול פילוסופי", אשר מקנה למטופל כלים מחשבתיים, המסייעים לו בפיתוח תודעה בריאה.
לימודי פילוסופיה הם תחום שאינו נגמר לעולם, ורבים מבוגרי תואר ראשון בתחום זה ממשיכים ללימודים לתארים מתקדמים יותר במדעי הרוח, דוגמת לימודי תואר שני בהיסטוריה. אפשרות נוספת היא כמובן לימודים של תחום מדעי שונה, ובמקרה לימודי התואר הראשון יזקפו לזכות הסטודנט, ויפחיתו את משך הזמן הדרוש ללימודי תואר נוסף.