סאונד והגברה הם חלק בלתי נפרד מכל מופע מוזיקלי או אולפן הקלטות. הנדסאי סאונד והגברה הוא זה שמפעיל את מערכות ההקלטה והסאונד השונות, ומשלב את היצירות המוזיקליות השונות ביישומי מולטימדיה שונים. עבודה זו מצריכה שילוב בין ידע טכנולוגי מתקדם ובין יכולת שמיעה מוזיקלית, שילוב מיוחד ההופך את בוגרי הנדסאי סאונד והגברה למבוקשים בשוק העבודה.
לימודי הנדסאי סאונד והגברה - מידע כללי
לימודי הנדסאי סאונד והגברה מיועדים למוזיקאים בפועל, המעוניינים להרחיב את ידיעותיהם המקצועיות ולשפר את אפשרויות התעסוקה שלהם, אך גם אנשים הרוצים להיכנס לתחום יפיקו תועלת רבה מלימודים אלה. מטרת לימודי הנדסאי סאונד והגברה היא הכשרת אנשי מקצוע איכותיים ומיומנים, בעלי ידע עיוני וכלים מעשיים המאפשרים להם לעסוק בהקלטה והגברה של סאונד במסגרות שונות, תוך שימוש בציוד ממוחשב מתקדם.
הנדסאי סאונד והגברה חייב לשלוט בתחומי ידע רבים, ולהיות בעל יכולת תפעולית של מערכות סאונד שונות ומתוחכמות. עיצוב סאונד יכול להשפיע על אופי היצירה המוזיקלית, וזאת על ידי יישום של מכשירי אפקטים שונים והעמדה נכונה, דבר המחייב בקיאות בטכניקות השונות. בנוסף, הפקה מוזיקלית כוללת עבודה אישית מול האמנים, הפקת קטעים אלקטרוניים, העמדת כלים במיקס הסופי, ועוד.
לימודי הנדסאי סאונד והגברה אפשריים כיום במספר מצומצם של מכללות, ומומלץ לבדוק את מסלולי הלימוד במכללה הספציפית לפני ההרשמה. לימודי הנדסאי סאונד והגברה אורכים שנתיים בלבד, לעומת ארבע שנים של תואר ראשון בהנדסה, וגם תנאי הקבלה קלים יותר. רוב המכללות דורשות תעודת בגרות מלאה כתנאי קבלה ללימודי הנדסאי סאונד והגברה, ולימודי מכינה טכנולוגית או קדם הנדסאית מיועדים לאלה שאין להם תעודת בגרות מלאה ורוצים להשלים את המקצועות החסרים להם. במקרים רבים ניתן לשלם את שכר הלימוד על חשבון הפיקדון הצבאי, אך יש לבדוק זכאות זו מול כל מכללה בנפרד.
קורס הנדסאי הגברה וסאונד - תכנית הלימודים
תוכנית לימודי הנדסאי סאונד והגברה הינה מגוונת ומאתגרת, ומשלבת בין לימודים עיוניים והתנסות מעשית. במסגרת הלימודים התיאורטיים נלמדים נושאים כמו רמקולים, שולחנות בקרה, מבנה ותפעול ההגברה, תוכנות מחשב מוסיקליות וסיקוונטים, מידי, כלים אקוסטיים, מדיית הקלטה, מגברים, מבוא למוסיקה, תזמור, מכשירי עיבוד צליל, מבנה מחשב והקלטה דיגיטלית, מהו צליל, סוגי הקלטות שונים, רעיון ההקלטה, כיוון ותחזוקת אולפן הקלטה, ועוד.
החלק המעשי של לימודי הנדסאי סאונד והגברה מאפשר לסטודנטים לרכוש ניסיון מעשי, על ידי ביצוע הקלטות מוזיקה באולפן, התנסות בהגברת במה, הכנת פס קול לקולנוע, יצירת מוזיקה אלקטרונית, הכנת ג'ינגלים לרדיו ולטלוויזיה, הכרת תחום הסאונד במחשבים, הקלטות סאונד בשטח, עיצוב פסי קול לסרטים במערכות שמע היקפיות, התנסות באחזקת אולפנים, ועוד.
לימודים לתואר הנדסאי סאונד והגברה - אפשרויות התעסוקה והמשך הלימודים
עמידה בהצלחה בכל בחינות הסיום של לימודי הנדסאי סאונד והגברה מזכה בדיפלומה מטעם המכללה, משרד החינוך ומה"ט. דיפלומה זו מאפשרת להירשם בפנקס ההנדסאים והטכנאים, והשתלבות בשוק העבודה במגוון של תפקידים ומקומות תעסוקה. ניתן להשתלב בתפקידי סאונד שונים בחברות הפקת סרטים, חברות הגברה, ערוצי טלוויזיה, תחנות רדיו, אולפני הקלטות, או בתיאטראות. בדרך כלל הנדסאי סאונד והגברה עובדים כעצמאיים, דבר המאפשר גמישות רבה. לימודי הנדסאי סאונד והגברה מאפשרים התפתחות מקצועית לכיוונים כמו לימודי תואר ראשון במוזיקה וסאונד ולימודי תעודה במוסיקה, או לימודי תקלוט. בכל מקרה, לימודי ההנדסאי ייזקפו לזכותו של הסטודנט, ויקצרו את משך הזמן הדרוש ללימודים נוספים.