הנדסת חשמל עוסקת במכשירים הפועלים באמצעות חשמל, או באמצעים טכנולוגיים המיועדים לשם הפקת חשמל. הנדסת אלקטרוניקה הינה תחום של התמחות של לימודי הנדסת חשמל, אשר מתמקד במערכות אלקטרוניות זעירות. לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה מעניקים ידע רחב ומגוון, המאפשר להשתלב בתעשיית ההיי-טק המקומית והבין לאומית במגוון תפקידים. הנדסת חשמל ואלקטרוניקה הינם תחום לימודים מבוקש במיוחד, מאחר ומוצרי חשמל נמצאים בכל תחום בחיינו. אנשי מקצוע איכותיים ומקצועיים, בוגרי לימודי הנדסת אלקטרוניקה וחשמל, יכולים להשתלב בקשת רחבה של משרות מפתח בענפי התעשייה השונים, ובמגוון משרות מתגמלות. יש להבחין בין לימודי הנדסת אלקטרוניקה, אשר עוסקת בשימוש בחשמל כאמצעי להעברת אינפורמציה, ובין לימודי הנדסת חשמל אשר חוקרים את הדרך בה ניתן להשתמש בחשמל כאמצעי להעברת אנרגיה. בהתאמה, לימודי הנדסת אקלטרוניקה ומתמקדים בבחינת מערכות אלקטרוניות זעירות ובהם מחשבים ומעגלים משולבים, ואילו הנדסת חשמל מתמקדת בבעיות הכרוכות במערכות חשמליות גדולות, כגון העברת חשמל ובקרת מנוע. עקב הביקוש הרב לאנשי מקצוע איכותיים בתחום הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, לימודי התחום מוצעים במגוון רחב של מסלולים.
לימודי תואר ראשון B.Sc בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה - מידע כללי
לימודי תואר ראשון בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה זוכים לביקוש רב, מאחר והם מקנים ידע רב תחומי ומעודכן בתחום תוסס המתפתח במהירות. ניתן להתמחות במגוון רחב של מסלולים במסגרת לימודי תואר ראשון בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה, ובכלל זה עיבוד אותות, מיקרואלקטרוניקה, התקנים אלקטרוניים, רשתות אלקטרוניות ומעגלים, רשתות מחשבים ותקשורת נתונים, מערכות ביולוגיות שונות, מערכות מולטימדיה, ננוטכנולוגיה, אלקטרואופטיקה ותקשורת אופטית, אלקטרוניקה רפואית, תקשורת ותורת האינפורמציה, בקרה ורובוטיקה, שדות וגלים אלקטרומגנטיים, עיבוד של אותות ביולוגיים, ועוד. חשוב לציין כי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה הינו תחום עדכני ותוסס במיוחד, ומסלולי הלימוד מתעדכנים ללא הרף.
ללמוד תואר ראשון בהנדסת אלקטרוניקה וחשמל - לימודים נוספים בתחום
מסלול לימודים קצר יותר הוא של לימודים לקראת דיפלומת הנדסאי או טכנאי, אשר אורכים שנתיים עד שלוש. חשוב לציין כי לימודים אלו מתרכזים בפן המעשי של התחום, ואינם מקנים ידע תיאורטי מעמיק אודות הנדסת חשמל ואלקטרוניקה. אפשרות נוספת היא לימודי תעודה בחשמל.
לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה לתואר ראשון - תכנית הלימודים
הנדסת חשמל ואלקטרוניקה נוגעת בתחומים רבים, ולכן לימודי התואר השונים מגוונים וכוללים מקצועות מתחומים שונים. השנתיים הראשונות של לימודי תואר ראשון בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה מיועדות לשם הקניית הכלים המתמטיים והפיזיקאליים הדרושים להמשך הדרך, וכן ללימודי קורסי בסיס במדעי ההנדסה. החל מהשנה השלישית של לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה לתואר ראשון ישנה התמקדות במקצועות הייחודיים ללימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, וניתן בסיס ידע משותף לכל המסלולים. בין המקצועות הנלמדים בתואר ראשון ניתן למצוא בקרה ורובוטיקה, מערכות ביולוגיות, פיזיקה, ארכיטקטורת מחשבים, גלים, התקני מוליכים למחצה, ועוד. בעת בחירת מסלול התמחות, מומלץ לבדוק את מצב הביקוש במשק, על מנת להבטיח אפשרויות תעסוקה רבות ומגוונות.
ללמוד הנדסת חשמל ואלקטרוניקה לתואר ראשון - תנאי הקבלה
לימודי תואר ראשון בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה מציבים תנאי קבלה גבוהים במיוחד, עקב הביקוש הרב למקצוע זה. תנאי קבלה לתחום כוללים בגרות ופסיכומטרי בציונים גבוהים, וכן תעודת בגרות ריאלית הכוללת נוסף לארבע יחידות לימוד או יותר במתמטיקה גם מקצוע ריאלי אחר שנלמד בהיקף מוגבר. מועמדים אשר אינם עומדים בחלק מתנאי הקבלה של לימודי תואר ראשון בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה יכול להשתלבים בלימודי מכינה טכנולוגית קדם הנדסית אשר מקבילה לתעודת בגרות. אפשרות נוספת היא שיפור בגרויות או לימודי קורס הכנה לפסיכומטרי.
לימודי תואר ראשון B.Sc בהנדסת אלקטרוניקה וחשמל - מה עושים בסיום הלימודים?
לאחר סיום תואר לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה, יש להירשם אצל רשם המהנדסים של משרד התמ"ת. מי שבחרו במסלול התמחות של מהנדסי חשמל נדרשים לעבוד במשך שנתיים תחח פיקוחו של מהנדס בכיר. רק לאחר מכן יוכלו להגיש בקשה לוועדה המייעצת של האגף להכשרה ופיתוח כוח אדם במשרד התמ"ת, ולקבל את רישיון העבודה. עם סיום לימודי התואר הראשון בוגרי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה נקלטים במהירות בתחומים שונים של המשק, בין אם במשרות מפתח ניהוליות במגזר הפרטי, או בתעשייה. בוגרי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה עובדים בין השאר בחברות וארגונים מובילים כמו חברות הסלולאר השונות, אלביט, משרד הביטחון, מועצות מקומיות ועוד.
בוגרים רבים של לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה מוצאים שתואר ראשון מספיק להם כדי להתקבל לעבודה, אך תמיד ניתן להתקדם ללימודים גבוהים יותר. אפשר להעמיק בלימודי התחום, ולהמשיך לתואר שני בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה, או להשתלב בלימודי מדעי המחשב, לימודי הנדסת מכונות וכיו"ב.
אוניברסיטת תל אביב
הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל
אוניברסיטת בן גוריון בנגב