מרבית הסטודנטים אשר בוחרים במסלול של לימודי משפטים לתואר ראשון עושים זאת על מנת לעסוק בעריכת דין, אך הדרך אל העבודה בתור משפטן ארוכה ומפרכת. משום כך, בוגרי לימודי תואר ראשון בוחרים לעתים לא להמשיך את מסלול ההכשרה, אלא להשתלב בשוק התעסוקה מיד לאחר סיום הלימודים.
מה עושים עם תואר ראשון במשפטים? - מידע כללי
מספרם של עורכי הדין בישראל הוא מהגבוהים בעולם, וכיום רשומים קרוב לחמישים אלף עורכי דין. עם זאת, לימודי משפטים לתואר ראשון פותחים מגוון רחב של אפשרויות, הן במגזר הציבורי והן במגזר הפרטי. ניתן להשתלב בשירות המדינה בקשת רחבה של מקומות תעסוקה מרתקים, דוגמת הסנגוריה הציבורית, בתי המשפט, המוסד לביטוח לאומי, מנהל מקרקעי ישראל, משרד המשפטים, הפרקליטות, משרד מבקר המדינה, ועוד. אפיק תעסוקה נוסף הוא השתלבות בארגונים ועמותות חברתיים וסביבתיים, אשר זקוקים לייעוץ משפטי לשם ייזום והעברת חוקים בתחומם. יש לציין שעבודה בתחום הציבורי נחשבת למתגמלת במיוחד, מאחר וניתן להשפיע על נושאים העומדים על סדר היום הציבורי, אך התמורה הכספית אשר ניתנת בתמורה למאמצים ושעות העבודה הרבים איננה גבוהה כמו בחברות מסחריות.
אפשרויות התעסוקה לבוגרי תואר ראשון במשפטים - לימודי גישור
אפשרות נוספת העומדת בפני בוגרי לימודי משפטים לתואר ראשון, אשר בחרו שלא להמשיך במסלול ההכשרה הנחוץ לשם הסמכת משפטן, הוא לימודי תעודה בתחומים מקבילים דוגמת גישור. סכסוכים רבים ניתן לפתור מחוץ לכותלי בית המשפט, ובשנים האחרונות ישנה מגמה גוברת והולכת של הסתייעות בשירותיהם של אנשי מקצוע, בעלי הסמכת מגשר, על מנת לנהל משא ומתן ולפתור קונפליקטים שלא במסגרת משפטית. באמצעות גישור ניתן ליישב ריבים ומחלוקות רבים, ובכלל זה סכסוכים זוגיים, ריבים בתוך המשפחה, ועוד. תוכנית הלימודים של קורס גישור נחשבת למרתקת במיוחד, וכוללת נושאים מגוונים דוגמת הבדלי המינים בגישור לגירושין, צוואות וירושות, היבטים רגשיים והשפעתם על הגישור, מאפייני זוגות בהליך גירושין, הערכת התאמתם של בני הזוג לגישור, ועוד. משום כך, בוגרי עריכת דין רבים בוחרים במסלול זה, אשר מעניק השכלה משלימה ופותח אפשרויות תעסוקה רבות ומגוונות.
אפרויות התעסוקה לבוגרי תואר ראשון במשפטים - הוראה
עוד תחום אשר בוגרי לימודי תואר ראשון במשפטים יכולים לעסוק בו הוא הוראה, אך על מנת להשתלב בתפקידי הוראה במערכת החינוך הפורמאלית יש ללמוד במשך שנה נוספת לתעודת הוראה. תוכנית הלימודים של תעודת הוראה מרתקת במיוחד, מאחר והיא נוגעת בתחומים שונים ומגוונים, ובכלל זה דידקטיקה, מתודיקה, היסטוריה של החינוך, סוציולוגיה, התפתחות הילד, פסיכולוגיה, ועוד. חלק מרכזי של תוכנית הלימודים כולל היכרות עם עולם הילד, ובכלל זה התנסות מעשית נרחבת בגני ילדים או בבתי ספר, בהתאם לתחום ההתמחות. יש לציין שבעת הלימודים כל סטודנט נדרש להתמחות לא רק במקצוע הוראה אלא גם בגיל אותו מבקשים ללמד, דוגמת הגיל הרך או בית הספר היסודי. מסלול נוסף הוא הוראה בחינוך המיוחד, אשר נחשבים למאתגרים מבחינה רגשית, אך מתגמלים ומספקים.
אפשרויות התעסוקה לבוגרי משפטים - המשך לימודים
כמובן כי עבור בוגרע התואר הראשון המשפטים גם עומדת האפשרות להמשיך בלימודיהם האקדמיים - בין אם לתואר שני במשפטים, ובין אם בתחומים אחרים, דוגמת תואר שני במנהל עסקים, תואר שני במדע המדינה, תואר שני ביחסים בינלאומיים, ורבים אחרים.