קלינאות תקשורת הינו תחום עיסוק מרתק במיוחד, המאפשר לטפל ולסייע בבעיות תקשורת שונות. לימודי הפרעות בתקשורת לתואר ראשון נחשבים יוקרתיים במיוחד, ונמצאים בעשירייה הפותחת של רשימת המקצועות המבוקשים ביותר בארצות הברית. קלינאות תקשורת הינו תחום מרתק, העוסק באבחון וטיפול של ילדים, בני נוער ומבוגרים עם בעיות תקשורת שונות. לימודי הפרעות תקשורת לתואר ראשון מקנים כלים מקצועיים מתקדמים, לשם טיפול וסיוע בתהתמודדות עם בעיות דוגמת קשיים בהבנת השפה המדוברת, בעיות תקשורת מילולית, בליעת מילים ואוצר מילים דל. בעיות אלה יכולות להיגרם מסיבות פיזיות, פסיכולוגיות, קואורדינטיביות, לקויות חושיות ועוד, ולכן לימודי תואר ראשון בקלינאות תקשורת כוללים נושאים מתחומים רבים ומגוונים. לימודי הפרעות בתקשורת אורכים שלוש שנים, ומזכים בסופם בתעודת בוגר תואר ראשון B.A בקלינאות תקשורת. כיום ניתן ללמוד קלינאות תקשורת לתואר ראשון במגוון של מוסדות אקדמיים בארץ, אך בשל ההתפחויות והשינויים בלימודי התחום מומלץ לוודא כי תוכנית הלימודים מעודכנת וכוללת את החידושים האחרונים בתחום הפרעות בתקשורת. גורמים נוספים שמומלץ לקחת בחשבון בעת בחירת מוסד הלימודים הם רמת הסגל האקדמי, אפשרות לשילוב הלימודים עם עבודה, האם ישנו מסלול לימודי ערב, וכמובן שכר הלימוד והמלגות השונות המוצעות.
לימודי תואר ראשון בקלינאות תקשורת והפרעות בתקשורת - תנאי הקבלה
תנאי קבלה הם פרמטר נוסף בעת בחירת מוסד לימודים, כאשר בדרך כלל יש צורך בתעודת בגרות ובציון פסיכומטרי. כל מכללה מציבה דרישות סף אחרות, ועל כן מומלץ לבדוק את הדרישות במוסד הספציפי בן מעוניינים. במידה ולא עומדים בחלק או בכל תנאי הקבלה, ניתן להשתלב בקורס הכנה לפסיכומטרי, מכינה קדם אקדמית, או מסלול ייעודי של שיפור בגרויות.
ללמוד תואר ראשון בהפרעות בתקשורת וקלינאות תקשורת - תכנית הלימודים
לימודי הפרעות בתקשורת וקלינאות תקשורת לתואר ראשון מתחילים, כמובן, ברקע תיאורטי. קורסים כמו פיזיולוגיה של השמיעה, בלשנות, אנטומיה, אודיולוגיה, פסיכולוגיה התפתחותית, גדילה והתפתחות כללית במחזור החיים, נוירולוגיה כללית והתפתחותית, פסיכואקוסטיקה, הפרעות דיבור ובליעה, הפרעות קול, מדע הדיבור ובדיקת מערכת שיווי המשקל הם רק חלק מהבסיס התיאורטי של לימודי הפרעות בתקשורת לתואר ראשון. עם זאת, תוכנית הלימודים הינה דינאמית ומתעדכנת בהתאם להתפתחויות האחרונות בתחום חקר הדיבור וההגייה.
תחום מרכזי במהלך לימודי קלינאות תקשורת לתואר ראשון הינו מניעה, כחלק מהמודעות הגוברת לתחום הרפואה המונעת. במסגרת תחום זה, הסטודנטים של לימודי הפרעות תקשורת רוכשים כלים מקצועיים מעשיים לשם מניעת צרידות בקרב אוכלוסיות מועדות כמו מרצים או גננות, מניעת בעיות שמיעה בעקבות חשיפה לרעש אצל עובדים במפעלים, ועוד. לימודי קלינאות תקשורת והפרעות תקשורת לתואר ראשון כוללים הכשרה לעבודה עם אוכלוסיות מגוונות ובתנאי לחץ, במקביל לפיתוח מיומנויות תקשורת בין אישיות. בדומה ללימודי מקצועות פרה רפואיים נוספים העבודה לעתים קשה ומאתגרת, אך תחושת הסיפוק אותם חשים לאחר טיפול מוצלח של קלינאות תקשורת מהווה תגמול מעבר לכל פיצוי כספי.
לימודי תואר ראשון בקלינאות תקשורת כוללים גם התנסויות קליניות, וביניהם התנסות קלינית בשפה ודיבור, והתנסות באודיולוגיה. החלק המעשי של לימודי הפרעות בתקשורת לתואר ראשון כולל יציאה לשטח, כלומר אל בתי החולים והמרפאות בהן קלינאי תקשורת מוסמכים עובדים. התמחות זו מאפשרת לחוות את המקצוע כבר במהלך לימודי הפרעות תקשורת לתואר ראשון, ומקנה ניסיון מעשי המאפשר להשתלב במקומות עבודה כבר לאחר סיום הלימודים.
לימודי הפרעטות בתקשורת וקלינאות תקשורת לתואר ראשון - אפשרויות ללימודים מתקדמים
לימודי הפרעות תקשורת לתואר ראשון מאפשרים התמקצעות אקדמאית בתחומים שונים ומגוונים. ניתן להמשיך ללימודי רפואה, להתמחות בפסיכולוגיה לתואר שני, או מעבר אל לימודי עבודה סוציאלית. אפשרות נוספת היא כמובן מעבר ללימודים בתחומים אחרים, ובמקרה זה נקודות הזכות מלימודי הפרעות בתקשורת יזקפו לזכות הסטודנט, ויקצרו את משך הזמן הדרוש ללימודי תואר נוסף.
ללמוד קלינאות והפרעות בתקשורת לתואר ראשון - אפשרויות התעסוקה
לימודי תואר ראשון בקלינאות תקשורת מכשירים את הבוגרים לאבחון וטיפול באנשים עם הפרעות בתקשורת, ומקנים את היכולת לעבוד במקומות רבים. אלה הרוצים להיות עצמאיים יכולים להשתלב במכוני טיפול פרטיים, או אף לעבוד כמטפלים עצמאיים. לעומת זאת, אלו הרוצים לעבוד כשכירים בתחום קלינאות תקשורת יכולים להשתלב במרפאות ובתי החולים השונים, או בארגונים חברתיים שונים.
אוניברסיטת חיפה
אוניברסיטת תל אביב