הנהלת חשבונות נתפש כתחום יבש, אך למעשה מדובר בתחום מרתק המאפשר מגוון רחב של יצירתיות. לימודי הנהלת חשבונות זוכים לביקוש רב בשנים האחרונות, בעיקר על רקע השינויים הנרחבים במערכת המס והחשבונאות, ומאפשרים להשתלב במגוון רחב של מקומות תעסוקה.
קורס הנהלת חשבונות - מידע כללי
הנהלת חשבונות הינה תחום מרתק ומאתגר, העוסקת ברישום הפעולות הכספיות של העסק. רישום זה מאפשר לערוך בקרה על תהליכי ההכנסות וההוצאות של העסק, ותורם לניהול תקין. לימודי הנהלת חשבונות מהווים את התשתית לעולם החשבונאות, והם הבסיס לכל מקצועות החשבונאות השונים. חשוב לציין כי הנהלת חשבונות הינה מקצוע נדרש במיוחד, מאחר וכל עסק או ארגון נזקק לשירותיו של מנהל חשבונות, ועל כן לימודי תחום זה מבטיחים תעסוקה בטוחה.
לאחר פעילות איסוף ותיעוד המידע של מחלקת הנהלת חשבונות, מנהל החשבונות הוא זה שמכין את הדו"חות הכספיים השונים. עליו לבדוק הוצאות והכנסות, ובהתאם למאזן להחליק על אופן חלוקת ההוצאות של העסק. לימודי הנהלת חשבונות מקנים את הידע הנחוץ לשם שמירה על ניהול חשבונות תקין ומאוזן, וכן ייצוג העסק מול רשויות המס.
לימודי הנהלת חשבונות נוגעים בקשת רחבה של תחומים, וזאת בשל הנושאים הרבים הנמצאים תחת אחריותו של מנהל החשבונות. בכל עסק ישנו צורך באנשי מקצוע מיומנים ואיכותיים בתחום הנהלת חשבונות, בעלי הידע המיומנויות המקצועיות המאפשרות לעסוק במקצוע מאתגר ומעניין זה. עובדי הנהלת חשבונות נדרשים לתעד את חשבוניות המס זיכוי וחשבוניות המס חיוב שהוצאו על ידי העסק, וכן לתעד מסמכים שהתקבלו מעסקים אחרים. יש לתעד חשבוניות זיכוי, חשבוניות חיוב, חשבוניות מס, קבלות, הפקדות בבנק, וכל פעילות עסקית אחרת שבוצעה בעסק.
לימודי הנהלת חשבונות - קורסים במגוון רמות הכשרה
לימודי הנהלת חשבונות נחלקים לשלוש רמות עיקריות והן לימודי קורס הנהלת חשבונות סוג 1, קורס הנהלת חשבונות סוג 2, ולימודי הנהלת חשבונות סוג 3. לימודי הנהלת חשבונות סוג 1 כוללים 250 שעות אקדמיות, לימודי הנהלת חשבונות סוג 2 נמשכים 195 שעות, ואילו לימודי הנהלת חשבונות סוג 3 אורכים בין חצי שנה לתשעה חודשים. את כל סוגי הנהלת חשבונות ניתן ללמוד במגוון מכללות ברחבי הארץ, אך מומלץ לבדוק את רמת הסגל האקדמי, איכות ההוראה, ומידת ההתנסות המעשית במהלך הלימודים. גורמים נוספים שמומלץ לבדוק הם גובה שכר הלימוד, מיקום גיאוגרפי והנגישות של מוסד הלימודים. תנאי הקבלה ללימודי הנהלת חשבונות סוג 1 וסוג 2 אינם גבוהים, אך לימודי הנהלת חשבונות סוג 3 מצריכים תעודת גמר בהנהלת חשבונות סוג 1+2, וכן ניסיון מעשי בתחום של שנה.
ללמוד הנהלת חשבונות - נושאי הלימוד
תוכנית לימודי הנהלת חשבונות סוג 1 וכן סוג 2 כוללת קורסים בנושא מאזני בוחן, חשבון הייצור, שכר ומשכורת, מס ערך מוסף, שיעור וסכום ריבית, ניכיון שטרות, הספר הראשי, חשבון רווח והפסד, רישומי מתקנים, עסקה משותפת, מסים, חישובי ריבית, יומן, ביטוח לאומי, רישום נתונים חשבונאיים באמצעות מחשב, רישום כפול, התאמות עם גורמי חוץ, שטרות, דרכי התאגדות, ומוסדות ללא כוונת רווח.
לימודי הנהלת חשבונות סוג 3 עוסקים בהנפקה בפרמיה, בניכיון תקציב מדינה ושלטון מקומי, יבוא ואשראי, פרופורמה, ארגון מידע חשבונאי, אג"ח, שותפויות, דיני חוזים תאגידים ומס הכנסה, משותפות לחברה ניירות ערך, שחזור חשבונות, הנפקה בפרמיה, גישת בסיס מזומנים, קופות גמל ותכניות חיסכון, עסקה משותפת, קבלנים, הבורסה לניירות ערך, והנפקת מניות בחברות.
קורס הכשרת מנהלי חשבונות - אפשרויות התעסוקה לבוגרים
עם סיום לימודי הנהלת חשבונות, הבוגרים זכאים לתעודת מטעם המכללה בה למדו, וכן לתעודת מקצוע מטעם משרד התמ"ת. תחום הנהלת חשבונות מבוקש במיוחד, וניתן להשתלב במגוון רחב של מקומות תעסוקה. בכל חברה, מפעל, עסק או משרד יש צורך בהנהלת חשבונות, וניתן לעבוד גם במשרד רואי חשבון או הנהלת חשבונות, ולספק שירותי הנהלת חשבונות למספר לקוחות במקביל. חשוב לוודא כי התעודה המתקבלת מטעם מוסד הלימודים אכן מוכרת מטעם משרד התמ"ת, ועומדת בדרישות של הרפורמה האחרונה.
על מנת להגדיל את אפשרויות התעסוקה הפתוחות בפני בוגרי לימודי הנהלת חשבונות, מומלץ להמשיך אל לימודים נוספים. לימודי חשב שכר, לימודי מזכירות וניהול לשכה, לימודי ביטוח, לימודי יעוץ מס או לימודי ראיית חשבון לתואר ראשון הן רק חלק מהאפשרויות העומדות בפני בוגרי לימודי הנהלת חשבונות.